duminică, 2 octombrie 2011

HORATIUS DUMBRAVA: Medierea, soluţie pentru descongestionarea activităţii instanţelor


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horatius Dumbrava, a apreciat, vineri, la Alba Iulia, ca institutia medierii ar putea fi o solutie pentru decongestionarea activitatii din instante.
“Este una dintre solutii. Mai sunt si altele. (…) Pe noi ne-ar avantaja pentru ca ar reduce numarul de cauze pe rolul instantelor. Vorbesc pragmatic. Dar cred ca ar fi un avantaj si pentru justitiabil, pentru ca una este sa apari într-un proces public si alta e sa te întâlnesti în fata unui mediator nepublic si care sa-ti rezolve problema. Da, într-adevar, pentru noi este una din solutii”, a afirmat, într-o conferinta de presa, seful CSM.
El a amintit si despre propunerile de introducere a obligativitatii medierii la anumite tipuri de cauze, cele de importanta sociala mai redusa. “Este o recomandare pe care magistratul o face pentru ca partile sa apeleze la mediere”, a spus Dumbrava.
De altfel, seful CSM a precizat ca despre institutia medierii se discuta la nivel european. “Ea nu functioneaza foarte bine în multe tari care demult au introdus institutia medierii si se doreste o revitalizare a acestei institutii”, a adaugat el.
Presedintele CSM s-a întâlnit vineri cu magistratii instantelor din Alba Iulia, discutiile fiind legate în principal de intrarea în vigoare a noului Cod civil, dar si de schemele de personal, precum si chestiuni legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderare la Spatiul Schengen.