vineri, 25 ianuarie 2013

Pivniceru: MEDIEREA nu a fost introdusă ca obligaţie, ea va rămâne O OPŢIUNE

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, spune că "medierea nu a fost introdusă ca obligaţie", iar aceasta "va rămâne o opţiune a celui care va apela la ea", explicând că instanţele au introdus doar obligaţia părţilor de a merge la şedinţa de informare privind medierea, şedinţă care va fi gratuită.
Mona Pivniceru a declarat, vineri, la Alba Iulia, că "medierea nu a fost introdusă ca obligaţie", precizând însă că instanţele au introdus obligaţia părţilor de a merge la şedinţa de informare înaintea procesului, care este gratuită.
"Medierea nu a fost introdusă ca obligaţie. Medierea va rămâne o opţiune a celui care va apela la ea, numai că instanţele au introdus obligaţia părţilor de a merge la şedinţa de informare la mediere, ceea ce este cu totul alt lucru. Acum, în schimb, vom analiza din nou legea medierii să vedem dacă toate cauzele, în special cele în materie penală, sunt susceptibile de a fi soluţionate prin mediere. În rest, medierea rămâne o opţiune (…)", a spus Pivniceru.
Potrivit acesteia, dacă instanţa dispune o anumită conduită oricine trebuie să se supună ei, iar faptul că o parte nu merge la informare nu echivalează cu îngrădirea dreptului la justiţie, ci înseamnă că partea nu se conformează unei dispoziţii date de instanţă.
"Este similar ca şi în situaţia în care judecătorul obligă partea să plătească o taxă de timbru şi partea refuză sau plăteşte în alt cuantum decât a dispus instanţa. Sunt măsuri de instanţă pe care părţile trebuie să le execute ca atare. Obligaţia de a participa la informare este obligaţie gratuită şi relevă părţii care sunt consecinţele purtării procesului, pozitive sau negative, având eventual şi şansa soluţionării cauzei prin mediere. Dar asta nu înseamnă informarea egal soluţie mediere sau obligativitatea medierii. Este o distincţie de nuanţă care cred că este foarte bine făcută", a susţinut Pivniceru.
Întrebată dacă ar putea fi amânată data de intrare în vigoare a prevederilor privind medierea, Mona Pivniceru a răspuns negativ, precizând totodată că aplicarea medierii va fi analizată şi, eventual, ar putea fi făcute corecturi.
"Noi avem grupuri de lucru pe toate aceste coduri noi şi supraveghem aplicarea textelor să vedem care sunt nuanţele faptice care se pot ivi pentru că este o legislaţie pe care am preluat-o în portofoliu ca obligaţia statului român, noi asigurăm implementarea, dar nuanţele, textele şi eventualele lor corecturi - astea le vom supraveghea să vedem în ce măsură le normalizăm, dacă e cazul, desigur", a conchis Pivniceru.

Sursa: Realitatea.net