sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Malpraxisul intra in vizorul mediatorilor

Numărul în creştere al cazurilor de malpraxis deschide o piaţă importantă pentru mediatorii din România. Prima ediţie a Conferinţei internaţionale organizată de Asociaţia Europeană a Mediatorilor pe acest subiect a fost un bun prilej pentru identificarea problemelor şi stabilirea unui dialog între părţile implicate în acest proces.
Malpraxisul medical a intrat în ultimii ani în atenţia publicului din România, în special prin intermediul mass media, care a prezentat, uneori excesiv, cazuri în care medicii au comis erori grave, care s-au soldat cu moartea sau cu sechele permanente pentru pacienţi. Mediatizarea acestor cazuri, pe fondul unui sistem medical tot mai afectat de lipsa de resurse financiare şi umane, a creat o imagine defavorabilă instituţiei medicului. Oamenii au aflat că pot da în judecată doctorii pentru malpraxis şi numărul plângerilor a crescut foarte mult, uneori întemeiat, alteori nu.
Ameninţaţi de spectrul obligaţiei de a plăti despăgubiri de zeci sau sute de mii de euro, medicii au încheiat asigurări de malpraxis, care să îi protejeze în cazul comiterii unei erori. La fel au făcut şi pacienţii, care au devenit mai conştienţi de pericolele, uneori inerente, ce le afectează viaţa.
Drumul de la sesizare unui caz de malpraxis până la obţinerea unei decizii definitive în instanţă este lung şi costisitor în România. Sufocate de dosare, instanţele pot prelungi ani buni procesele şi pun la grea încercare răbdarea şi resursele părţilor. Tocmai de aceea, o soluţie alternativă,precum medierea, devine o variantă mult mai eficientă de rezolvare a cazurilor de malpraxis.
Prima ediţie a Conferinţei internaţionale ”Malpraxisul medical – metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical”, organizată la Bucureşti de Asociaţia Europeană a Mediatorilor, a reuşit în mare măsură să aducă în aceeaşi sală toate părţile implicate într-un proces de malpraxis. Au fost reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai Asociaţiei Pacienţilor din România, un broker de asigurări specializat pe asigurări medicale, membri importanţi ai Consiliului de Mediere, directori de spitale, jurişti şi, evident, mediatori.
Experienţa franceză în medierea cazurilor de malpraxis medical a fost prezentată de Gabrielle Planes, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Mediatorilor Franţa, care reuneşte peste 400 de membri. Dincolo de specificul legislaţiei din Franţa, know-how-ul adus de Gabrielle Planes în ceea ce priveşte folosirea medierii în aceste cazuri a fost foarte util pentru colegii din România, iar colaborarea este abia la început.
Discuţiile din cele două zile ale conferinţei au punctat câteva lucruri importante. Primul este că legislaţia în domeniu din România nu este la nivelul celei din Uniunea Europeană. Nu doar în privinţa limitelor de despăgubire, mult mai mici în România (12.000 – 64.000 de euro), ci şi în privinţa protecţiei oferite medicilor. Reprezentanţii cadrelor medicale au acuzat faptul că cele mai multe contracte de malpraxis defavorizează medicii şi nu pot fi negociate individual cu asigurătorii. Iniţiative precum Avocatul Medicului sunt încă la început şi nu oferă serviciile necesare de consultanţă şi reprezentare.
Comunicarea dintre medici şi pacienţi este deficitară şi stă la baza multor plângeri. Medicii nu cunosc foarte bine legislaţia în privinţa malpraxisului şi nici la nivelui instituţiilor de învăţământ medicale nu există prea multe cursuri de drept medical.
Mediatorii s-au plâns de faptul că nu sunt doriţi de către asigurători în astfel de procese de malpraxis, în timp ce pacienţii sau medicii nu cunosc faptul că pot apela la mediere în aceste cazuri. Au fost participanţi care au afirmat că în 3-4 ani piaţa cazurilor de malpraxis poate deveni un segment important de activitate pentru mediatori.
Sursa: ImpactEst nr 478/26 ian.2013