duminică, 13 ianuarie 2013

Exceptii ale informarii obligatorii privind medierea

Prin OUG pentru modificarea si completarea Legii 192/2006 privind medierea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr 878/21.12.2012, s-au modificat doua litere ale alineatului 1, art 60.1, respectiv literele f) şi g), avand  următorul cuprins:


„f) în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 leicu excepţia litigiilor în care s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă, a acţiunilor referitoare la Registrul Comerţului şi a cazurilor în care părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1013-1024 sau la cea prevăzută la art. 1025-1032 din Codul de procedură civilă.

g) în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul; dacă victima refuză să participe împreună cu făptuitorul, şedinţa de informare se desfăşoară separat. 

Prin modificarea instituita la litera f)  alin 1 art 60.1 se instituie 3 exceptii de la obligativitatea informarii obligatorii:

1- cand s-a pronunţat o hotărâre executorie de deschidere a procedurii de insolvenţă;

2cand părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1013-1024 din noul cod de procedura civila (articole ce se regasesc   in Titlul IX Procedura ordonantei de plata);

Art. 1.013. - (1) Prevederile prezentului titlu se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
(2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentului titlu creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa.


3- cand părţile aleg să recurgă la procedura prevăzută la art. 1025-1032  din noul cod de procedura civila, (articole ce se regasesc in Titlul X Procedura cu privire la cererile de valoare redusa);

Art. 1025. - (1) Prezentul titlu se aplica atunci cand valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei.
2) Prezentul titlu nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa si nici in ceea ce priveste raspunderea statului pentru acte sau omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice.
(3) De asemenea, prezenta procedura nu se aplica cererilor referitoare la:
a) starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
b) drepturile patrimoniale nascute din raporturile de familie;
c) mostenire;
d) insolventa, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societatilor insolvabile si a altor persoane juridice sau alte proceduri asemanatoare;
e) asigurari sociale;
f) dreptul muncii;
g) inchirierea unor bunuri imobile, cu exceptia actiunilor privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani;
h) arbitraj;
i) atingeri aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.