vineri, 18 ianuarie 2013

Apocalipsele din presa românească cu privire la mediere

Apropierea datei de 1 februarie 2012, stabilită prin Ordonanța de urgență 90 din 2012, ca termen de intrare în vigoare a prevederilor articolului 60(1) din Legea 192/2006 privind medierea - modificată și completată - stârnește reacții diverse, cum e și firesc în momentele de transformări legislative cu impact important în societate.

Din păcate, (...), în ultimele două zile, pe canale media naționale s-a propagat, în mod redundant, o stire teribilisto-senzaționalistă, (...) care aruncă umbre nemeritate asupra unei instituții legale și crează confuzie în rândul publicului.

Pe scurt, o publicație a lansat ”știrea” (preluată ulterior și de redacții prestigioase...) potrivit căreia, de la 1 februarie, victimele violurilor vor fi obligate să vină la mediere și să se înțeleagă cu violatorii. De aici au pornit titluri apocaliptice, de genul ”asasinii, violatorii și bătăușii vor scăpa de pușcărie” sau ”vom avea tarife pentru viol și bătaie”, menite să înspăimânte sărmanul cititor...

(...) adevărul privind legea medierii și la avantajele evidente pe care medierea le aduce în spațiul public românesc (...) :

- Medierea ESTE O PROCEDURĂ VOLUNTARĂ - adică NIMENI NU ESTE OBLIGAT și nu va fi vreodată obligat să participe la mediere, nici victimele violurilor, nici cele al hetero-agresiunilor de orice fel.

- Medierea este O MODALITATE ALTERNATIVĂ de rezolvare a disputelor, litigiilor, conflictelor etc, adică este O ȘANSĂ ÎN PLUS acordată oricărei persoane de rezolva o problemă pe o altă cale legala decât cea a justiției.

- de la 1 februarie,  toți cei care introduc o acțiune în instanță, inclusiv părțile care au declanșat deja un proces în fața instanțelor competente, în materiile prevăzute de lege (civil, familie, anumite cauze penale și altele) sunt obligate să participe la ȘEDINȚA DE INFORMARE PRIVIND AVANTAJELE MEDIERII, și nu la medierea propriu zisă.

Cu alte cuvinte, justițiabilii vor alege un mediator autorizat din tabloul oficial al mediatorilor, va veni la acesta și, în MOD ABSOLUT GRATUIT, va fi informat despre prevederile legii medierii și despre posibilitatea de a recurge la mediere pentru a soluționa cauza respectivă sau o altă cauză. De aici este la TOTALA LIBERTATE de decizie a celui în cauză de a se întoarce la instanță ori de a apela la mediere.

Reiese în mod clar că accesul la justiție nu este îngrădit ci, dimpotrivă, cetățeanului i se oferă o cale alternativă de rezolvare a problemei pe care o are.

Revenind la cauzele penale, posibilitatea victimelor de încerca rezolvarea acestor prin mediere vizează doar faptele pentru care legea prevede, oricum, înlăturarea răspunderii penale la retragerea plângerii prealabile a victimei sau la împăcarea părților, deci o posibilă înțelegere dintre victimă și agresor nu este o noutate în dreptul penal românesc, dar ÎN NICIUN CAZ VICTIMA NU VA FI NICI SFĂTUITĂ ȘI NICI OBLIGATĂ de mediator sau de judecător să se împace cu agresorul.