Ministerul Justitiei a facut urmatoarele precizări privind aspectele de mediere cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 pentru modificarea Legii nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe.
Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 4/2013 a fost stabilită data de 15 februarie pentru intrarea în vigoare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Pe lângă stabilirea acestei date, au fost reglementate şi o serie de alte măsuri, inclusiv în domeniul medierii.
În ceea ce priveşte participarea la şedinţa de informare obligatorie cu privire la avantajele medierii, ordonanţa de urgenţa menţionată stabileşte că, în materie civilă, această dispoziţie urmează să intre în vigoare odată cu noul Cod de procedură civilă, adică la 15 februarie 2013.
În mod similar prorogării până la data intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă a dispoziţiilor menţionate referitoare la şedinţa de informare în materie civilă, ordonanţa de urgenţă a reglementat şi prorogarea textului privind participarea la şedinţa de informare în cauzele penale până la intrarea în vigoare a noului Cod de procedură penală, astfel încât acest element de noutate în materia medierii să fie implementat în contextul intrării în vigoare a noilor coduri procedurale.
De altfel, întreaga problematică a medierii în cauzele penale urmează a fi supusă dezbaterii parlamentare cu ocazia adoptării proiectului recent transmis Senatului (ca primă cameră sesizată), „Proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale”. Urmează ca forul legiuitor să decidă în cadrul dezbaterilor parlamentare referitor la aspectele legate de participarea la şedinţa de informare privind avantajele medierii în cauzele penale.