joi, 14 februarie 2013

Este corect sa se suspende pensia in perioada vacantei de vara?


Intrebare:

"Tatăl părintelui a fost obligat prin sentinţă judecătorească şi definitivă la plata unei pensii de 700 de lei pentru copil. Tatăl mi-a atras atenţia recent că nu va plăti pensie pentru perioada verii în care copilul locuieşte la el. Deşi copilul a locuit în vacanţa de vară cu el timp de  6 săptămâni tatăl a suspendat plata pensiei pentru întreaga vacanţă de vară (iulie, august şi septembrie). Mie mi s-ar fi părut normal să suspende plata pensiei de întreţinere pentru 6 săptămâni şi nu pentru 3 luni de zile."

Raspuns:

"Stimată doamnă, nu ştim exact pe ce argumentaţie se bazează fostul dvs. soţ, ştim însă că recomandările asociaţiei noastre, preluate din bunele practici din străinătate, sunt acelea ca plata pensiei de întreţinere să se suspende pentru dublul perioadelor de timp în care copilul locuieşte la părintele nerezident. Logica pentru această afirmaţie este prezentată în iurispedia.ro (a se vedea, de exemplu art. 402). O să încercăm să o reproducem:

Prin lege obligaţia de întreţinere a copilului este a ambilor părinţi. Cel mai probabil instanţa a pronunţat (implicit) pentru dvs. o obligaţie de întreţinere în natură iar pentru tatăl copilului (explicit) o obligaţie de întreţinere în bani. 

Pe perioada petrecută de copil în grija tatălui este anormal să consideraţi că tatăl vă datorează pensie. Pensia nu este un drept al dvs. ci un drept al copilului de care, tatăl, pentru această perioadă de timp se achită cumpărând bunuri şi servicii pentru copil. Înţelegem că acest aspect îl consideraţi normal şi ne bucură să observăm această deschidere.

Totuşi vă rugăm să observaţi că şi dvs. aveţi o obligaţie de întreţinere a copilului pentru perioada în care copilul se află în grija tatălui. Aceasta ar însemna că pentru perioada considerată dvs. ar trebui fie să furnizaţi bunuri şi servicii (echivalente cu cele furnizate în timpul anului minorului) fie să transferaţi o sumă de bani către tatăl minorului pentru ca minorului să nu îi lipsească cele necesare traiului în perioada în care locuieşte la tatăl său. 

Pentru că aceste sume de bani nu pot fi cuantificate exact şi pentru a se evita fluxurile nenecesare de bani între părinţi este recomandarea iurispedia.ro şi ARPCC  ca întreţinerea datorată de tată către dvs. pentru perioada vacanţei de vară în care copilul locuieşte la dvs. să se compenseze cu întreţinerea datorată de către dvs. pentru perioada vacanţei de vară în care copilul locuieşte la tată. De aici rezultă, în mod logic, posibilitatea părintelui nerezident de a suspenda plata pensiei de întreţinere stabilită de către instanţă pentru o perioadă egală cu dublul timpului pe care copilul îl petrece  cu sine, pentru a permite ca sumele astfel „salvate” să fie utilizate pentru copil, prin plata unor bunuri şi servicii necesare copilului în timpul vacanţei.

În concluzie, considerăm că tatăl a procedat corect şi vă sugerăm să preluaţi şi dvs. această interpretare privind din perspectiva copilului care are nevoie de îngrijire adecvată în această perioadă de timp pe care o petrece la tatăl său. De asemenea, vă rugăm să observaţi că în sine o astfel de înţelegere a situaţiei pensiei de întreţinere nu vă cauzează vreo daună în mod real, sumele pe care oricum tatăl vi le plăteşte nefiind în sine banii dvs. personali  ci, de fapt, bani ai copilului, care ar trebui să fie utilizaţi pentru creşterea şi educarea acestuia. Altfel ar fi aplicabile prevederile art. 534 din codul civil.
Ne manifestăm speranţa că acest răspuns vă clarifică asupra acestei probleme şi evită neînţelegeri viitoare dintre dvs. şi tatăl copilului relativ la aceste aspecte."

Articolul poate fi vizualizat si accesand următorul link.
Colectivul ARPCC