marți, 19 februarie 2013

Alina Gorghiu: Nu mai sunt de ani buni obiectivă atunci când vine vorba de mediere

Intr-un interviu acordat de doamna deputat Alina Gorghiu, iniţiator al Legii 115/2012, Ziarului Bursa, aceasta declara:" Nu mai sunt de ani buni obiectivă atunci când vine vorba de mediere, dar pot să vă răspund, sper eu cu o doză mare de realism, că această noutate din legislaţia românească, adică informarea obligatorie şi gratuită privind medierea, este o prevedere extrem de sănătoasă.
     Practica la nivel mondial demonstrează că medierea are o şansă de reuşită de aproximativ 60% - 80% în acele situaţii în care părţile se prezintă la mediere.
     Din păcate, România are o cultură litigioasă. Majoritatea cetăţenilor trăiesc cu impresia că singura soluţie în vederea rezolvării unui conflict este introducerea unei acţiuni în instanţă.
     În ciuda acestei tendinţe, statisticile arată că românii nu au încredere în sistemul de justiţie din România. Timpul lung de soluţionare a proceselor, cos-turile ridicate, soluţia, de multe ori percepută ca nedreaptă, pronunţată de instanţă, sunt cel mai adesea motivele care stau la baza acestei neîncrederi". 


La intrebarea "Credeţi că va creşte numărul mediatorilor din România datorită acestei proceduri?", Alina Gorghiu raspunde: "În mod cert numărul mediatorilor va creşte, cred în acelaşi timp că este nevoie de adoptarea urgentă a statutului profesiei de mediator şi de o supraveghere constantă a membrilor acestei profesii de către Consiliul de Mediere, pentru a evita intrarea în profesie a unor persoane slab pregătite şi cu o reputaţie îndoielnică".

Intregul material  poate fi citit aici.