joi, 7 februarie 2013

Comunicarea

Potrivit DEX, a  comunica = a face cunoscut, a da de stire, a informa, a instiinta, a spune.

A comunica inseamna  a prezenta un mesaj inaintea oamenilor, celor carora te adresezi.
In comunicarea noastra cu oamenii din jur, trebuie sa fim constienti ca orice mesaj care-l transmitem poate sa produca schimbari la nivel de ratiune, la nivel de sentimente, la nivel comportamental.

Pentru o comunicare eficienta este bine a stim ce comunicam, cum comunicam, cand comunicam, unde comunicam si cui comunicam.

Comunicarea pe care noi o facem poate sa fie prin grai, in scris sau prin atitudinea trupului (limbajul trupului).

Atunci cand le vorbim oamenilor din jurul nostru, trebuie sa fim atenti la vorbirea noastra, la continutul mesajului si la audienta noastra. Vorbirea noastra poate influenta copiii nostri, familia, biserica si oamenii din societate.

De fiecare data cand dam drumul cuvintelor din gura noastra, comunicam si producem schimbari in oamenii din jur,la nivel de ratiune, sentimente sau comportament. De cele mai multe ori cand te uiti la un copil, observi in viata lui comportamente vazute la parinti, traite si vorbite de parinti. Tot la fel societatea din jur, te va urmari in ceea ce vorbesti si fiecare trebuie sa fim constienti ca vorbirea noastra comunica ce-i in inima noastra.

Atunci cand comunicam oamenilor in scris, de asemenea trebuie sa fim atenti. Putem sa scriem o scrisoare in care sa ne expunem mesajul nostru, putem sa publicam un articol sau sa purtam discutii pe forumuri, in toate aceste cazuri, noi comunicam si-i putem schimba pe cei din jur nivel de ratiune, sentimente sau comportament.

Invata sa pastrezi tacerea. Oamenii respecta mai mult persoanele echilibrate, care stiu cand este necesar sa vorbesca si cand nu. O conversatie buna pare cel mai simplu lucru din lume. Cat de greu poate fi sa deschizi gura si sa vorbesti? Ei bine, orice conversatie, fie ea personala, de convenienta sau profesionala, este guvernata de cateva reguli simple care dovedesc un bun-simt elementar. De multe ori, insa, asa putine cum sunt, si aceste reguli sunt incalcate. Consecinta e nefericita: ajungem sa turuim mai mult decat sa comunicam sau doar sa ne auzim, in loc sa ne ascultam.

Cateva reguli care fac o conversatie agreabila:

- Nu intrerupe pe cineva cand vorbeste.
- Nu vorbi numai tu. Nu monopoliza discutia. Avem doua urechi si numai o singura gura, ceea ce inseamna ca ar trebui sa ascultam de doua ori mai mai mult decat vorbim.
- Foloseste tonul si volumul potrivit. In orice conversatie trebuie sa vorbesti suficient de tare cat sa fii auzit, insa nici prea tare astfel incat sa ii deranjezi pe ceilalti. Adapteaza tonul vocii si in functie de subiectul discutat: nu poti vorbi cu entuziasm despre decesul unei pesoane, spre exemplu. De asemenea, evita sa fii unul dintre cei care vorbesc tare ostentativ pentru a se lauda cu micile victorii cotidiene.
- Ai grija ca subiectul conversatiei sa fie potrivit cadrului in care te gasesti. Trebuie sa fii atent sa adaptezi temele de discutie in functie de oamenii cu care vorbesti si locul in care te afli.
- Respecta opinia celuilalt, chiar daca difera de a ta. Ai tot dreptul sa iti exprimi parerea, insa trebuie sa o faci fara a jigni. Nu incerca sa ai mereu dreptate, fara sa accepti ca punctul tau de vedere ar putea fi eronat.
- Evita replicile categorice care blocheaza conversatia si nu ii mai permit celuilalt sa intervina.
- Nu te da destept. Regulile de buna purtare spun ca nu trebuie sa iti pui niciodata interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el. De aceea, e nepoliticos sa continui sa vorbesti despre un subiect despre care celalalt nu stie prea multe si despre care nici nu e curios sa afle detalii. Risti sa devii plictisitor, iar conversatia nu va fi deloc agreabila.
- Ai grija ce vorbesti despre cei care nu sunt de fata. Barfa nu este sigur un semn de buna crestere. A discuta despre persoane care nu sunt de fata este permis, insa depinde ce anume vorbim despre ele. Regulile bunului simt spun ca despre cei absenti "se vorbeste intotdeauna cu placere".
- Evita concluziile banale sau generalizarile ridicole. "Toate femeile sunt la fel", "Toti barbatii, o apa si-un pamant" sau orice alte propozitii care se refera la "toti/toate" sunt banale si nu te pun intr-o lumina prea buna, daca nu se bazeaza pe date statistice si credibile.