vineri, 26 august 2011

REPREZENTANTII LEGALI AI MINORULUI - Curatorul III


Reglementata prin art. 152-157 C.fam., curatele este un mijloc de ocrotire cu caracter subsidiar si temporar a minorului aflat într-una din situatiilespeciale expres prevazute de lege.
            Este un mijloc subsidiar de ocrotire, întrucât protectia copilului se realizeaza, în primul rând prin parinti, iar în lipsa acestora prin tutore.
            Caracterul temporar al curatelei exprima faptul ca aplicatiile sale sunt numai pe durata situatiilor particulare care au facut necesara luarea masurii.
 Conform Codului familiei, curatela se instituie:
Ø      când exista contrarietate de interese între ocrotitorul legal si minor (art-132 si 105 C.fam.);
Ø      când, din cauza bolii sau din alte motive, parintele sau tutorele este împiedicat sa îndeplineasca un anumit act în numele minorului pe care-l reprezinta sau ale carui acte este chemat a le încuviinta (art. 152 lit. c C.fam.);
Ø      când s-a facut o cerere de punere sub interdictie a unui minor lipsit de ocrotire parinteascasi, fata de care nu a fost instituita tutela, pâna la solutionarea cererii (art. 146 C.fam.);
Ø      pâna la numirea tutorelui unui minor, indiferent daca este vorba de instituirea tutelei sau de înlocuirea tutorelui, curatorul va asigura interimatul ocrotirii minorului (art. 139 C.fam.).
Exercitarea curatelei se face aplicându-se prin asemanare regulile prezentate la tutela minorului.

Curatorul are dreptul sa ceara înlocuirea sa, dar numai dupa împlinirea unui termen de 3 ani socotit de la data numirii (art. 156 C.fam.).
 La încetarea cauzelor care au legitimat curatela, autoritatea tutelara, din oficiu sau la cererea curatorului, a celui ocrotit si a oricaror alte persoane, care potrivit art. 115 C.fam. are obligatia sesizarii autoritatii tutelare cu privire la necesitatea instituirii tutelei (dispozitia se aplicasi în materia curatelei) va dispune ridicarea curatelei (art. 157 C.fam.).