Reprezentantii CJC Bati, incepind cu luna februarie 2011, monitorizeaza cazurile unde sunt implicati minorii ce au savirsit infractiuni, dar nu raspund penal in mun. Balti. Monitorii sustin ca printre principalele cauze care determina aparitia delincventei juvenile sunt disfunctionalitatile la nivelul familiei potential generatoare de devieri de comportament la copil care nu asigura un mediu afectiv favorabil pentru copii.
Concluziile preliminare ale reprezentantilor CJC Balti arata ca, copiii care au savarsit infractiuni dar nu raspund penal au multiple nevoi de natura psihologica si sociala, si anume: provin in cea mai mare parte din familii sarace, monoparentale, dezmembrate, parinti plecati in strainatate sau care lucreaza si nu au timp pentru ei. In foarte multe cazuri in aceste familii prevaleaza relatiile conflictuale, modele infractionale, violenta domestica, probleme legate de consumul de alcool, parintii sunt indiferenti – iar copiii se simt neglijati si respinsi.
Monitorii mentioneaza necesitatea responsabilizarii parintilor acelor copii care au savarsit infractiuni dar nu raspund penal, prin asistarea lor in relatia cu copilul si cu autoritatile sistemului de justitie. Specialistii in protectia copilului apreciaza necesitatea lucrului cu familia, deoarece in multe cazuri, parintii nu au cunostinte prea multe despre cresterea si educarea copiilor. In acest sens monitorii recomanda programele speciale care ar putea sa le dezvolte capacitatea de a asigura educatie si conditii de dezvoltare potrivite pentru copiii lor si obligarea parintilor de a participa la acestea.
Ceea ce predispune un copil de a savarsi infractiuni, este nesupravegherea din partea parintilor, indiferenta, neimplicarea in educarea copilului. Un rol esential in formarea si educarea copiilor il au familia si scoala. Este o varsta la care ei sunt la o rascruce de drumuri, este virsta in care se formeaza personalitatea, preiau modele, si tocmai de aceea trebuie supravegheati mai atent de catre parinti si profesori.
Ceea ce au subliniat monitorii este faptul ca interventia cat mai timpurie asupra comportamentului delincvent va creste sansele integrarii cu succes a copiilor, deoarece conduita infractionala nu este inca stabilizata si sustinuta de valori si atitudini puternic antisociale. Copiii delicventi au nevoie de sprijin pentru a evolua spre o viata responsabila si pentru prevenirea comportamentelului infractional.
Scopul monitorizarii respectarii drepturilor copiilor care au savirsit fapte penale si nu raspund penal din mun.Balti este de a facilita dezvoltarea practicilor care sa contribuie semnificativ la reducerea si prevenirea infractionalitatii, precum si la protectia adecvata a drepturilor copilului. Activitatea se desfasoara in cadrul proiectului “Contribuirea la promovarea eficienta a drepturilor copiilor” implementat cu suportul financiar al Institutului de Reforme Penale si ICCO.