sâmbătă, 27 august 2011

Comunicat de presă



În conformitate cu prevederile art. 20 lit. l din Legea 192/2006, Consiliul de Mediere, autoritatea naţională care reglementează şi coordonează profesia de mediator, dispune de drept de iniţiativă legislativă în domeniul  corelării şi completării prevederilor legale privind medierea.
Consiliul de Mediere a susţinut şi încurajat în mod constant eforturile de înbunătăţire a cadrului legal în domeniul medierii de fiecare dată când acestea au fost în folosul comunităţii mediatorilor.
Iniţiativa doamnei deputat Alina Gorghiu de modificare şi completare a Legii 192/2006, anunţată în luna mai 2011, a fost încă de la bun început încurajată de membrii Consiliului de mediere, dar aceştia au atras atenţia asupra nevoi de a corela propunerrile cu alte demersuri legislative, în special cele referitoare la intrarea în vigoare a noilor coduri civil şi penal.
În acest sens a fost stabilită pentru data de 24.08.2011 la sediul Consiliului de Mediere o întâlnire între doamna deputat, în calitate de iniţiator al proiectului de modificare legislativă şi membrii Consiliului de Mediere ca reprezentanţi ai organismului de reglementare în domeniul medierii, în scopul conturării unei forme de proiect legislativ adaptat cerinţelor actuale ale profesiei de mediator.
Deşi întâlnirea de lucru a fost convenită din timp, aceasta nu s-a materializat datorită condiţionării de ultim moment din partea doamnei deputat, de comunicarea anticipată în scris a completărilor la proiectul de iniţiativă legislativă.
În acest context, interpretând solicitarea ca pe un refuz, Consiliul de Mediere a decis constituirea unui grup de lucru format din membrii CM care în termen de 30 de zile vor depune în Parlament un proiect de modificare a Legii 192/2006, după o consultare prealabilă cu reprezentanţii Asociaţiilor Profesionale ale Mediatorilor, Consiliului Superior al Magistraturii şi  Ministerului Justiţiei.
Demersul va viza introducerea medierii obligatorii în anumite cazuri determinate precum şi îmbunătăţirea cadrului general de exercitare a profesiei de mediator, venind în mod nemijlocit în sprijinul consumatorului serviciului de mediere.
Iniţiativa legislativă propusă  de Consiliul de Mediere, va fi un rezultat al unei consultări largi a tuturor celor care vor beneficia de aceste prevederi legislative, fiind un demers depolitizat, care va fi rodul capacităţii de expertiză al tuturor factorilor implicaţi.

                                              Consiliul de Mediere