joi, 12 decembrie 2013

Pozitia Consiliului de mediere cu privire la intocmirea unui „tablou al mediatorilor” in domeniul protectiei consumatorilor

Precizari pentru consumatorii serviciului de mediere:
Consiliul de mediere nu sustine un astfel de demers care se afla in evidenta contraditie cu prevederile legii nr. 192/2006, lege cadru in domeniul medierii. Conform  art. 12 alin. 1 din lege,Mediatorii autorizaţi sunt înscrişi în Tabloul mediatorilor, întocmit de Consiliul de mediere şi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Conform legii singurul organism care are atributia de a intocmi Tabloul Mediatorilor este  Consiliul de mediere. Nici o alta autoritate, cu atat mai putin un ONG, nu  poate  intocmi un tablou al mediatorilor paralel. Singura autoritate din Romania indrituita sa foloseasca denumirea„tabloul mediatorilor” este Consiliul de Mediere, marca „tabloul mediatorilor” fiind inregistrata la OSIM de CM.
Intocmirea Tabloului Mediatorilor Recomandati de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons”incalca principiile statuate de legea medierii, inclinand balanta in orice disputa in favoarea consumatorilor si afectand principiile neutralitatii si impartialitatii in astfel de neintelegeri.
Toti mediatorii autorizati din Romania, inscrisi in Tabloul Mediatorilor intocmit de CM, au dreptul si expertiza conform legii de a media orice tip de disputa, inclusiv in domeniul protectiei consumatorilor, legea nr. 192/2006 facand trimiteri clare in acest sens. De precizat si faptul ca in Romania, tipul de mediere aplicat este cel facilitativ si nu cel evaluativ iar specializarile mediatorilor pe domenii sunt un atribut care cade in competenta exclusiva aCM, conform competentelor  sale. Nicio alta institutie sau organizatie nu este abilitata sa intocmeasca liste pe domenii de competenta pentru mediatori. Un astfel de demers, pe langa faptul ca incalca prevederile legale in domeniul medierii, induce in randul publicului larg ideea unei false expertize, incurajand concurenta neloiala.
In baza acestor considerente, Consiliul de Mediere va notifica cu privire la aspectele precizate A.N.P.C.P.P.S.R solicitandu-i conformarea la normele legale incidente in domeniu.