marți, 3 decembrie 2013

Gyorgy Frunda, consilier onorific al primului ministru - Una dintre puterile institutiei mediatorului este independenta

Intr-un interviu acordat medierenet.ro Gyorgy Frunda a declarat ca: „medierea este o institutie complet noua, necunoscuta pina acum in viata juristilor din Romania. Este o deschidere pentru o rezolvare amiabila a situatiilor conflictuale, care pentru omul in proces, care traieste o stare tensionata, de incertitudine,  este benefica”.

Acesta considera ca medierea va deveni eficienta cand cetatenii vor cunoaste legea, cand instantele judecatoresti  vor folosi aceasta procedura; succesul acestei noi institutii depinde si de calitatea, pregatirea si competentele mediatorilor.

„Eu cred ca mediatorii ar trebui sa aibe toti pregatire juridica. O sa vedeti, prezic acum, ca aceia care au pregatire juridica, cei care cunosc procedurile penale si civile, care stiu, care au aparut in fata unei instante si care au avut cauze civile sau penale vor rezolva mult mai usor aceste dosare de mediere decat cei care, ca sa dau un exemplu, sunt ingineri sau nu cunosc aceste proceduri”.

Aceste spune ca deja sunt foarte multi mediatori la nivel national!!!

            "Institutia medierii nu poate fi sustinuta financiar de stat, pentru ca nu este parte a sistemului juridic din Romania".

Gyorgy Frunda vede mediatorul ca fiind  un om de o moralitate impecabila, cu o recunoastere sociala mare, in care ambele parti pot avea incredere. "Viitorul institutiei medierii depinde si de calitatea mediatorului. In primul rand de calitatea mediatorului, de omul mediator. La el este cheia succesului institutiei medierii".