luni, 9 decembrie 2013

Procedura de informare, finalizată prin certificatul de informare, trebuie să rămână în competenţa mediatorului, magistratul urmând să informeze părţile doar cu privire la existenţa procedurii alternative, îndrumandu-le către mediator pentru realizarea tuturor etapelor de mediere

Potrivit Minutei din data de 02 decembrie 2013  a Comisiei de lucru a CSM nr. 1 - Independenta si responsabilizarea justitiei, eficientizarea activitatii acesteia si cresterea performantei juiciare, integritatea si transparenta sistemului judiciar: "procedura de informare, finalizată prin certificatul de informare, trebuie să rămână în competenţa mediatorului, magistratul urmând să informeze părţile doar cu privire la existenţa procedurii alternative, îndrumandu-le către mediator pentru realizarea tuturor etapelor de mediere (inclusiv, deci, procedura de informare astfel cum este reglementată în legea specială).

Soluţia Comisiei nr. 1 care va fi transmisă Plenului CSM împreună cu Nota DLDC cu privire la opiniile exprimate de judecători asupra ppunctului 4 al Legii nr. 214/2013, care compeltează art. 2 din Legea nr. 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator.



Minuta comisiei din 2 dec.2013 - pct. 9
Plen CSM - Ordinea de zi (10.12.2013) - pct. 24

CSM a stabilit cum se face informarea pt mediere


Cu privire la modul in care se face informarea cu privire la mediere, la solicitarea Consiliului de Mediere si Uniunii Centrelor de Mediere din Romania cu privire la modificarile art. 2 din Legea medierii aduse prin pct.4 din Legea 214/2013, Plenul CSM a decis azi (pct.24) urmatoarele – cu mentiunea ca incadrarile juridice imi apartin:
- magistratul are indatorirea de a informa partile cu privire la existenta medierii ca procedura alternativa procesului judiciar si le va indruma catre mediator (conform art. 2 alin.1 ind.3 coroborat cu art. 6 Legea 192/2006 si art. 21 C.proc.civ);
- mediatorul este cel care urmeaza a realiza toate etapele de mediere, inclusiv procedura de informare finalizata prin certificatul de informare privind medierea (art. 2 alin 1 ind.1 din Legea medierii).