luni, 2 decembrie 2013

Mi-as dori ca în anul ce vine să se finalizeze această sarabandă de reglemetări în domeniul medierii, pentru ca noi să reușim să ne stabilizăm

Interviu cu Dorin Valeriu Bădulescu, președintele Consiliului de Mediere

Cum a fost, din punctul dumneavoastră de vedere, anul 2013 pentru medierea din România? Un an agitat, dacă ne referim la modificările legislative, datele de intrare în vigoare a modificărilor de norme, ”surprizele” pe care le-am avut și ”luptele” pe care le-am dat, pana la urmă, pentru a ne impune ca o profesie demnă pe piața din România. Cred că suntem pe cale să reușim asta și dovadă este faptul că la Conferința Națională a Mediatorilor am primit numai mesaje pozitive, de încurajare și de parteneriat. Chiar dacă mai există anumite asperități, acestea se vor regla cu siguranță prin protocoalele bilaterale de colaborare cu celelalte profesii, printr-un mod de comunicare mai transparent al Consiliului de Mediere, dar și prin calitatea serviciilor pe care le prestăm. Ne-am asumat rolul de motor al schimbării de mentalitate, de la una conflictuală la o mentalitate îndreptată spre dialog și cooperare, însă e important să ne autoanalizăm pe noi în primul rând. Ca indivizi și, apoi, ca mediatori. Nu putem avea pretenția să schimbăm ceva dacă nu ne schimbăm întâi noi mentalitatea. Conferința Națională este dovada că acest corp profesional, cu toate problemele pe care le are, cu toate zbaterile, fericirile, dar și neîmplinirile, este un corp unit, în care toți tragem la același capăt de ață și încercăm să ducem lucruile cât se poate de bine mai departe.

Ce obiective și-a stabilit Consiliul de Mediere în ceea ce privește îmbunătățirea calității profesioniștilor care practică medierea?
Creșterea calității actului profesional este un obiectiv major și acest lucru se poate face, pe de-o parte prin discuții, mese rotunde, conferințe în care să împărtășim din experiențele avute. Pe de altă parte, este greu de spus dacă ar trebui să apară noi reglemetări în ceea ce privește actul profesional, dar, cu siguranță, acolo unde se greșește, Comisia de Disciplină va acționa. Nu știu în ce mod va acționa, dar este bine ca, atunci când suntem pasibili să facem erori sau întâmpinăm probleme în actul de mediere, să ne consultăm cu un coleg cu mai multă experiență, decât să greșim și să lăsăm o impresie eronată în piață.
Cum anticipați că va fi anul 2014 pentru mediatorii din România?
Mi-as dori ca în anul ce vine să se finalizeze această sarabandă de reglemetări în domeniul medierii, pentru ca noi să reușim să ne stabilizăm ca și corp profesional. Suntem cel mai important corp profesional de mediatori din Europa, numeric vorbind, și trebuie să fim și cel mai important din punct de vedere calitativ. Trebuie să fim primii și în ceea ce privește calitatea actului de mediere.


Puteti citi interviul complet aici Interviu Dorin Badulescu