marți, 3 decembrie 2013

In Franta, medierea ar putea deveni noua ramura de drept - dreptul medierii

In Franta, este in faza de test medierea obligatorie, cu aplicabilitate limitata la domeniul familial si doar in doua jurisdictii – Bordeaux si Arras, urmatorul domeniu care ar putea experimenta medierea obligatorie este dreptul muncii, mai precis in cazul concedierilor din societatile in buna stare (proiect de lege a fost initiat in acest sens in luna iulie).

Agnes Tavel, avocata colaboratoare a portalului juridic Village de la Justice, delegata institutionala a Camerei profesionale de mediere si negociere pe langa Ministerul Justitiei si Parlament spune: Interventia tertilor moralizatori, purtatori de cuvant si decidenti in locul protagonistilor diferendelor nu mai este o regula de cativa ani incoace. Justitiabilul are la dispozitie cel putin un alt procedeu pentru a iesi din fagasul relational pe care este impins. Ideea este aceeasi, cu siguranta, aceea de a apela la un tert. Dar acest tert nu mai este un decident. Acesta ar trebui sa stie sa-i ajute pe justitiabili sa gaseasca solutia cea mai potrivita. Brusc, justitiabilul nu mai este justitiabil, pentru ca solutia nu mai este judiciara. Acest stravechi sistem de gestiune prin proceduri apare de acum ca prea costisitor”

”In caz de dezacord al parintilor asupra exercitiului autoritatii parentale, judecatorul poate sa le impuna sa apeleze la un mediator”, conform art 373-2-10 din Codul Civil francez. Decizia instantei de a impune partilor medierea inaintea unei infatisari, sunt stabilite printr-un decret din 2010.

„Pentru ca lucrurile sa functioneze, mediatorul trebuie sa fie un profesionist care sa aduca partile la un acord”. 

Cum se pozitioneaza avocatii fata de aceasta disciplina si probabil, viitoare ramura de drept (dreptul medierii)?
"Profesionisti ai interpretarii textelor, juristii nu stiu deocamdata cum sa intervina in arta care le-a construit reputatia: retorica. Ei nu stiu sa aduca pacea si totusi, nu acesta era miezul acestei meserii? Avocatii sunt nefericitii mostenitori ai acestei derive a incercarii de calmare prin cuvinte: ei au invatat sa cultive sofistica, ba chiar eristica, in loc sa practice retorica, aceasta cautare a intelepciunii, a distantarii fata de evenimente pentru a reflecta asupra lor si a lua decizii cu tot calmul necesar”.


Du droit de la médiation au droit à la médiation. Par Agnès Tavel, Avocat