luni, 18 octombrie 2010

MEDIEREA IN CAUZE CIVILE

Medierea in domeniul civil poate interveni atat inainte de declansarea procesului in fata instantelor de judecata, etapa extrajudiciara , dar si in etapa judiciara, dupa ce s-a decansat procesul civil.
Pentru ce litigii puteti apela la serviciile unui mediator autorizat, membru al Oficiului National de Mediere:
·                     Granituiri,
·                     Revendicari,
·                     Pretentii,
·                     Evacuari,
·                     Obligatii de a face,
·                     Partaje,
·                     Raporturi locative,
·                     Succesiuni etc
Medierea, ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, permite solutionarea rapida si cu costuri reduse a litigiilor, indiferent daca acestea se afa sau nu deduse judecatii.
In situatia in care litigiul ce se doreste a fi stins pe calea medierii, se afla pe rolul unei instante judecatoresti, partile pot solicta suspendarea judecarii cauzei in vederea medierii conflictului, situatie in care partile se prezinta la mediator, unde va semna un contract de mediere, dupa care incepe procesul de mediere pe loc sau se va programa medierea pentru o data ulterioara.

Daca partile ajung la un acord se incheie un acord de mediere si un porces varbal de inchidere a medierii, care va fi prezentate instantei de judecata impreuna de catre parti, urmand a se pronunta o hotarare de expedient, cu caracter executoriu, in care se va mentiona intelegerea partilor, iar la cerere se va restitui taxa de timbru achitata pentru sesizarea instantei de judecata.

Avantajele solutionari litigiului civil prin mediere, consta in principal in faptul ca solutia este una rapida, conforma cu vointa partilor, obtinuta cu costuri scazute si asigura posibilitatea executarii silite a acesteia, fara alte formalitati.