luni, 19 septembrie 2011

Proiectul codului penal

In ceea ce priveste proiectul Codului Penal, premierul a spus ca noul act normativ introduce o pedeapsa complementara - interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, de locul de munca, scoala sau de alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale. 

Proiectul reglementeaza totodata raspunderea penala a minorilor, prin aplicarea cu prioritate a masurilor educative neprivative de libertate, iar cele privative de libertate devin exceptii si se vor aplica doar pentru infractiuni grave sau pentru infractiuni multiple. 

Actiunile de violenta domestica reprezinta circumstante agravante in cazul tuturor infractiunilor contra integritatii corporale si sanatatii, iar in ceea ce priveste infractiunea de intrerupere a cursului sarcinii s-a prevazut explicit nepedepsirea femeii insarcinate care comite aceasta fapta. Faptele de violenta asupra mamei pe durata sarcinii au fost incriminate, daca au condus la lezarea fatului, la vatamarea corporala sau la moartea copilului dupa nastere. 

Potrivit unui sondaj IMAS, realizat in luna mai 2009, un procent de 80% din populatie nu cunoaste modificarile aduse de proiectele noilor Coduri in materie penala si civila.


Precizam ca proiectul Codului Penal trebuie corelat cu proiectul Codului de Procedura Penala, ceea ce va conduce la simplificarea procedurilor de judecata si scurtarea procesului penal. Spre exemplu, proiectul Codului de Procedura Penala prevede doar o singura cale de atac, spre deosebire de doua cai de atac prevazute in prezent.



In cadrul dezbaterilor din Parlament, nivelul sanctionator a fost in mare parte mentinut, dar a suferit si unele modificari in sensul cresterii sau reducerii pedepselor pentru anumite infractiuni. Astfel, au fost reduse limitele de pedeapsa pentru infractiuni precum: uciderea la cererea victimei; uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama; favorizarea faptuitorului; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri. Pe de alta parte, au fost majorate limitele de pedeapsa pentru anumite infractiuni, cum ar fi: infractiunile de coruptie (darea de mita, traficul de influenta, abuzul sau neglijenta in serviciu), tortura, camata, pornografia infantila. De asemenea, in privinta infractiunii de vatamare corporala, s-a revenit la sistemul de incadrare juridica a faptei in functie de numarul de zile de ingrijiri medicale.