vineri, 2 septembrie 2011

Informatii despre mediere gratuite, la Tribunalul Iasi


Mediatorii ieseni s-au mutat la Tribunal. Motivul? Acestia vor sa fie cat mai aproape de  justitiabili, pentru a le oferi informatii gratuite  despre alternativa solutionarii unui conflict.  85 de mediatori din Iasi vor sta, pe rand, la  dispozitia justibialilor, timp de 3 ani, la etajul  unu al Palatului de Justitie. Mediarea ii ajuta  atat pe cei care vor sa  deschida un proces in  instanta, cat si pe  judecatori. Astfel, partile  nu mai sunt nevoite sa se plimbe ani  la rand prin  instante. Aceasta alternativa poate fi  utilizata, de regula, in cauzele civile...
O alternativa la procesele in instante ar putea  elimina multe costuri, ani de judecata si timp.  Mediatorii din Iasi si-au deschis un birou de  informare pentru justitiabili pe holul  Tribunalului. Ghiseul va fi deschis in zilele de lucru,  intre orele 09.00 - 15.00. 85 de mediatori vor  explica justitiabilor, gratuit, modul in care ar  putea cadea la o intelegere cu partile  adverse, fara a mai astepta ani de zile ca  judecatorii sa ia o decizie. Proiectul se  numeste "Medierea, alternativa la justitia  statala". 
"In primul rand, este vorba de economisirea  unor sume de bani, economie de timp, este  vorba despre asigurarea unui  caracter confidential pentru procedura  medierii si nu lipsit de importanta este gasirea  unei solutii convenabile pentru partile care sunt  in conflict", a declarat  Romeu Chelariu,  vicepresedintele Camerei Mediatorilor din Iasi.
Acesta alternativa ii ajuta atat pe cei care vor sa   deschida un proces in instanta, cat si pe   judecatori.
"Daca va functiona, probabil mai putine  dosare vor ajunge in fata instantei. Tocmai  de asta, la inceputul acestui an, Tribunalul  Iasi a incheiat un protocol de colaborare  cu Camera Mediatorilor din Iasi - Centrul de  Mediere - prin care dumnealor, cumva, se  ofera sa faca mediere gratuita si Tribunalul  Iasi a oferit un spatiu pentru mediatori la  etajul 1", a declarat jud. Radu Tarniceriu, purtator  de cuvant al Tribunalului Iasi.
De cand a aparut legea medierii, in 2006, foarte  putini justitiabili au apelat la mediatori pentru  solutionarea pe cale amiabila a litigiilor.
"E o activitate noua, sunt aspecte care pe  parcurs vor suferi imbunatatiri, dar noi,  mediatorii autorizati din municipiul si judetul  Iasi, apreciem ca aceasta cale alternativa  de solutionare a conflictelor este o cale  viabila si speram intr-o activitate buna  desfasurata de mediatorii autorizat din  municipiul si judetul Iasi", a precizat  mediatorul Chelariu.
Biroul de informare pentru justitiabili va fi  deschis timp de 3 ani, la Tribunalul Iasi.
(Andreea Luca, Andrei Lisacoschi, 01  septembrie 2011)