Conferinţa organizată în 21-22 septembrie, la Bucureşti, de Ministerul Justiţiei, cu finanţare europeană, s-a încheiat joi, 22 septembrie 2011, după ce specialişti străini şi români au făcut schimb de informaţii – o sesiune de prezentări şi una de întrebări şi răspunsuri – legate atât de condiţiile, criteriile şi modul de selectare a Mediatorilor Internaţionali, cât şi privind modalităţile şi specificul formării profesionale a mediatorilor în conflictele familiale cu caracter transfrontalier, potrivit unui comunicat al MJ.
Astfel, în cadrul lucrărilor moderate de reprezentantul Ministerului Justiţiei, a fost evidenţiat rolul important al mediatorului în acest tip de conflicte, care reclamă calităţi particulare şi o formare profesională specializată şi continuă în conformitate cu recomandări formulate la nivel european atât de către organizaţii specializate care oferă expertiză în domeniu, precum Conferinţa de la Haga, cât şi de către organisme şi instituţii europene – Consiliul Europei, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană şi Parlamentul European – accentul fiind pus pe necesitatea unei formări europene armonizate.
Michele Weil Guthman (GEMME), fost judecător, mediator, formator, a amintit de rezoluţia Parlamentului European din 13 septembrie 2011, prin care P.E. recomandă ca importantă stabilirea de norme comune pentru accesul în profesia de mediator. Este nevoie ca toţi mediatorii, la nivel european, să aibă aceleaşi informaţii, să cunoască exact, tipologia medierii în conflictele de familie, să existe criterii comune europene de acreditare în profesie.
Preşedintele Consiliului de Mediere, Anca Ciucă, a reamintit că în România, profesia de mediator este foarte bine organizată şi că formarea mediatorilor pune accent pe dezvoltarea abilităţilor acestora de a media. În prezent, a spus Anca Ciucă, este nevoie de specializarea mediatorilor către anumite domenii. Preşedintele Consiliului de Mediere a anunţat, totodată, publicarea în premieră în Monitorul Oficial, în perioada imediat următoare, a tabloului mediatorilor autorizaţi, fiind incluse şi menţiunile privind domeniile de specializare a mediatorilor.
În finalul conferinţei a fost reiterată importanţa recurgerii la instituţia medierii în contextul actual al mobilităţii populaţiei şi al creşterii corelative a numărului de conflicte de familie cu caracter transfrontalier.
Reamintim că prima zi a conferinţei a fost dedicată în principal discuţiilor privind implementarea Directivei 2008/52/EC în unele state membre, fiind prezentate atât facilităţile create de acest act normativ pentru derularea medierii cu caracter transfrontalier cât şi dificultăţile întâmpinate în practică în acest proces.
La conferinţa de deschidere a proiectului au participat aproximativ 50 de invitaţi: judecători, mediatori, reprezentanţi ai instituţiilor partenere – Consiliul de Mediere, Ministerul Justiţiei din Olanda, Ministerul Justiţiei din Bulgaria, Ministerul Justiţiei din Republica Moldova, Asociaţia Europeană a judecătorilor care sprijină medierea – GEMME, Organizaţia MIKK din Germania, ai Ambasadei Olandei la Bucureşti, cât şi ai coordonatorului, Ministerul Justiţiei. Cu sprijinulwww.privesc.eu evenimentul a putut fi urmărit online şi pe site-ul Ministerului Justiţiei.