vineri, 2 septembrie 2011

Au primit apa calda, merg la mediere pentru caldura


Unele asociatii de proprietari din Craiova au primit apa calda, insa marea problema ramane furnizarea caldurii in sezonul rece
Regia Autonoma de Termoficare (RATf) Craiova a reluat de ieri furnizarea apei calde la unele asociatii de proprietari care si-au mai achitat din datoriile restante, dupa ce timp de cateva luni cetatenii au avut parte doar de apa rece. "Apa calda au primit cei care au facut dovada achitarii datoriilor restante si care s-au situat sub 10.000 de lei la nivel de bloc sau la care numarul restantierilor pe o scara a fost sub 25 la suta. Asta, pentru ca restul de locatari care nu au avut datorii sa nu mai sufere de pe urma celor cu restante la intretinere", sustin cei din conducerea RATf Craiova. Ca exemplu a fost data Asociatia de Proprietari 45 din Craiovita Noua, care a prezentat situatia de plata la cinci scari de bloc, "iar cum aceasta se apropia de normal s-a dispus furnizarea apei calde".
Marea problema in Craiova ramane insa furnizarea agentului termic la iarna, avand in vedere ca exista datorii la CET de aproape 50 de milioane de euro. In plus, guvernul doreste scoaterea subventiei pentru caldura, lucru care va duce la cresterea facturilor la populatie.
"Daca se anuleaza subventia de la guvern, voi face o analiza cu specialistii pentru a vedea ce solutii exista si cat anume din pretul gigacaloriei poate suporta municipalitatea pentru iarna viitoare", a tinut sa mentioneze primarul Craiovei, Antonie Solomon, in legatura cu acest caz.

La mediere cu Termoficarea

Numai cele 48 de asociatii de proprietari sau locatari din Craiova carora li s-a sistat de cateva luni furnizarea apei calde au strans datorii de peste 50 de milioane de lei. Chiar daca unele au primit din nou apa calda incepand de ieri, situatia caldurii in sezonul rece este delicata. "In legatura cu cele 48 de asociatii cu datorii mari, ele au fost invitate la discutii pentru a se gasi o solutie legata de caldura, pentru ca asta e marea problema. Din cele 48, doar 30 au venit la discutii, 17 dintre acestea acceptand programul pe care l-am impus noi", sustin cei de la Regia de Termoficare. Programul prevedea cresterea ritmului de plati si participarea la mediere, in prezenta unui mediator autorizat.
"Prin aceasta actiune ar urma sa se lamureasca situatia juridica a datoriilor privind energia termica si a majorarilor de intarziere aferente anilor 2010 si 2011, care nu au facut pana acum obiectul unor hotarari judecatoresti. Se va incerca stabilirea de comun acord a unei esalonari a datoriilor, in conditii rezonabile. Pentru cele 17 asociatii care au acceptat programul nostru un prim pas ar fi semnarea noilor contracte de furnizare a energiei termice, precum si trecerea la facturarea individuala", a adaugat conducerea RATf Craiova.
Asociatiile care nu au fost la discutii risca sa ramana fara caldura la iarna, iar cele care vor participa la mediere trebuie sa respecte apoi angajamentul pe care il vor lua, actul juridic rezultat dand dreptul Regiei sa treaca direct la executarea silita.
Asociatiile care au acceptat rogramul impus de RATf
Cele 17 asociatii care vor participa la mediere sunt: 16 Craiovita Noua, Bloc 1 IUG, Bloc 2 IUG, Bloc 3 Stirbei Voda, Asociatia de locatari 17 Craiovita Noua, Asociatia de proprietari 17 Craiovita Noua, 83 A1 - 83 A2 Craiovita Noua, 12 Lapus, 9 1 Mai, SO 2 Calea Severinului, 48 Craiovita Noua, S 7 Craiovita Noua, 21 Gorunului, 7 1 Mai, Asociatia de locatari 21 Craiovita Noua, 14 Rovine si 13 Eroilor.