marți, 11 decembrie 2012

Miza medierii la Bruxelles si rolul Romaniei



 Intr-o Europa aflata in criza, medierea ocupa un loc important intre preocuparile oficialilor de la Bruxelles. Cu un asemenea interes si cu momentul 9 ianuarie 2013 la orizont, Romania poate deveni din spectator, un jucator semnificativ pe piata europeana a medierii. 
La inceputul lunii decembrie Parlamentul European de la Bruxelles a fost gazda Conferintei Drepturi Fundamentale 2012, cu tema ”Justitie in austeritate – provocari si oportunitati in privinta accesului la justitie”. Tematica propusa de organizatori, Fundamental Rights Agency (FRA), a adunat aproape 400 de reprezentanti ai statelor membre ale Uniunii Europene. Romania a fost reprezentata de oficiali ai ministerului Justitiei, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Institutului pentru Drepturile Omului din Romania, precum si reprezentanti de ONG-uri. Mai mult, tara noastra a avut si un speaker la discutiile desfasurate pe parcursul a doua zile.
Vicepresedintele Consiliului de Mediere, Zeno Sustac, a fost unul din cei 30 de vorbitori invitati la eveniment. “La aceasta conferinta toata lumea vedea medierea ca o solutie”, ne-a declarat Zeno Sustac. O treime din programul si discutiile conferintei a fost axata pe mediere. „De peste 7 ani de cand urmaresc fenomenul medierii, niciodata Uniunea Europeana nu a pus un asemenea accent pe aceasta solutie asa cum a facut-o la aceasta conferinta”, remarca Zeno Sustac.
Pe capitolul Justitie, la nivelul UE sunt lucruri importante, sensibile si decidentii pe plan european, precum Martin Schulz, Presedintele Parlamentului European sau Viviane Reding, Comisar pe Justitie si Vice-presedinte al Comisiei Europene, au simtit nevoia sa fie prezenti la acest eveniment de la Bruxelles. „Mesajul catre statele membre a fost foarte clar: modernizati-va sistemele de justitie, adaptati-va la cerintele Uniunii Europene, folositi medierea si celelalte solutii alternative, mai ales in aceasta perioada de austeritate, pentru ca acestea functioneaza.” Este un mesaj puternic si trebuie luat in seama dupa cum spune Zeno Sustac, in conditiile in care peste 80 de milioane de cetateni din statele membre ale Uniunii au dificultati in a apela la justitie pentru a-si rezolva problemele.
Italia a fost des pomenita in discutiile ce au avut loc la Parlamentul European. Dupa un an in care medierea a fost obligatorie s-au putut trage niste concluzii. O parte dintre ele le prezinta Zeno Sustac: din septembrie 2011 pana in septembrie 2012 au avut loc 150.000 de medieri obligatorii; rata de succes a fost de aproximativ 49%; costurile salvate de sistemul juridic italian au fost de aproape 500 de milioane de euro; costurile medierilor, privite prin prisma neimplicarii sistemului de justitie italian in rezolvarea acestor dispute, s-au situat la aproximativ 5% din costurile unor procese in instanta.
La capitolul costuri, reprezentantul Consiliului de Mediere nu-si poate retine un gand: „Poate ca sunt sperante desarte, dar in anumite cazuri serviciile de mediere ar trebui sa fie finantate de statele membre. In anumite cazuri, pentru anumite categorii sociale sau anumite tipuri de dispute.”
Dincolo de costuri, discutiile despre mediere de la Conferinta Drepturi Fundamentale 2012 au punctat si alte preocupari ale profesiei la nivel european. „Este nevoie de o uniformizare a formarii”, spune vicepresedintele Consiliului de Mediere. „In acest sens se vorbeste in continuare la nivelul UE pentru introducerea unui brevet european de mediator, care va da dreptul posesorului sa profeseze in orice stat membru.” De asemenea, este nevoie de coagularea unei structuri la nivel european pe partea de mediere, o structura care sa reprezinte interesele mediatorilor din toata Uniunea, pe un model similar cu Asociatia Europeana a Avocatilor.
Zeno Sustac a fost unul dintre cei cinci speakeri ai panelului „Politici eficiente de mediere”, prezidat de Giuseppe De Palo, Director JAMS International si Presedinte fondator al Centrului ADR Italia. „Prezentarea mea a avut ca subiect modul in care se pune in executare un acord de mediere si pot sa spun ca nu exista nici la nivelul Uniunii, nici la noi probleme din acest punct de vedere”, a precizat vicepresedintele Consiliului de Mediere. „Din ianuarie 2013 va trebui ca la nivel national fiecare judecator din Romania sa actioneze nu individual, ci unitar  in privinta punerii in executare a acordurilor de mediere, asa cum interpreteaza CSM, care trebuie sa traseze niste linii directoare”, a mai spus Zeno Sustac.

Perspectivele unui an decisiv
La Bruxelles e privit cu mare interes momentul 9 ianuarie 2013 pentru medierea din Romania. „Toata lumea se asteapta sa avem rezultatele pe care le speram si sa devenim un motor care trage dupa el alte sisteme de mediere din Europa”, spune Zeno Sustac. In opinia sa, cu aproximativ 10.000 de mediatori formati, Romania are cei mai multi mediatori din Europa.
„Foarte multa lume se raporteaza la Romania pe chestiuni ce tin de mediere. Ca vorbim de numarul de mediatori sau ca vorbim de promovare. Ce se intampla la noi in ceea ce priveste actiunile de promovare a medierii este fara precedent la nivelul Uniunii Europene. Tot ce se intampla la nivel de promovare a medierii in Europa se face pe bani publici. La noi este exceptia. Toata lumea se promoveaza din fonduri proprii”, mai observa vicepresedintele Consiliului de Mediere.
Anul viitor Consiliul de Mediere si-a propus sa se concentreze aproape exclusiv pe momentul 9 ianuarie si pe implicatiile pe care le vor aduce schimbarile ce vor intra in vigoare la acea data. „In ianuarie 2013 o sa avem campania Luna portilor deschise la Consiliul de Mediere. Este un moment important si avem nevoie de implicarea mediatorilor, alaturi de toate institutiile cu care colaboram, pentru a porni cu dreptul si pentru a rezolva lucrurile care nu vor merge din prima clipa”, spune Zeno Sustac. „Nu trebuie sa tragem concluzii prea repede, la finalul lunii ianuarie de exemplu, avertizeaza el. Concluziile se vor trage la 6 luni sau dupa un an. Important este ca in ianuarie sa culegem la cald problemele cu care se confrunta mediatorii.”
Vicepresedintele Consiliului de Mediere admite ca eliminarea posibilitatii restituirii taxei de timbru judiciar in cazul bunurilor partajabile este deja un subiect sensibil pentru mediatori. „E o mare problema si, din pacate, la acest moment nu avem o solutie. Imi aduc aminte de discutiile din vara de la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, in care nu se cunostea faptul ca de 6 ani prevederea cu privire la restituirea taxelor de timbru este in vigoare si cei care votasera o astfel de prevedere in urma cu 6 ani considerau la acest moment ca ar fi neconstitutionala.”
„Pe de alta parte, spune Zeno Sustac, nu imi doresc ca medierea sa fie folosita ca un paravan pentru altceva, ca de exemplu plata unor taxe mai mici catre stat, in conditiile in care nu exista un conflict, o disputa. Medierea nu exista pentru asemenea scopuri.”
La final de an si de discutie se contureaza si cateva pronosticuri pentru 2013. Care au la baza experienta Italiei. „Daca se modifica Legea medierii prin Ordonanta de Urgenta si se introduce sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata pentru refuzul de participare la sedinta de informare, cred ca o sa avem peste 100.000 de informari in 2013. Dintre acestea cred ca aproximativ 40–50% vor ajunge medieri cu acord de mediere”, crede Zeno Sustac.