vineri, 14 decembrie 2012

Medierea in penal – subiect sensibil, probleme practice

img38
Medierea in penal solicita la maxim abilitatile celor care vor sa intre pe aceasta nisa. Conflictul dintre parti este unul foarte sensibil, iar rolul mediatorului mult mai important, mai ales in prevenirea derapajelor ce pot aparea pe parcursul medierii.
Ultima tema din an aleasa de organizatorii meselor rotunde dedicate medirii la Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir a fost “Medierea in penal – aspecte practice”. Evenimentul a avut statut de conferinta nationala si a reunit la nivel de invitati si speakeri personalitati ale mediului universitar, magistrari, specialisti in drept penal si mediatori.
Interesul pentru subiectul medierilor in materia penala este mare, mai ales ca sunt foarte putine medieri de acest tip realizate in Romania. In ultimii ani s-a discutat si s-a acumulat mai multa experienta in ceea ce priveste medierile ce au ca obiect latura civila a unui proces penal.
“Medierea in penal nu e chiar utila daca ne raportam la legislatia din acest moment.” Aceasta a fost fraza care a animat discutiile la intalnirea organizata de Masteratul de Integrare si Afaceri Europene, impreuna cu Masteratul de Mediere al Universitatii Dimitrie Cantemir. Este opinia lui Sorin Vernea, auditor de justitie la Institutul National al Magistraturii, care considera ca este foarte dificil sa aduci la mediere partile unui conflict de natura penala, iar acestea sa ajunga apoi la un acord. “In unele cazuri, mai spune Sorin Vernea, se poate ajunge si la diverse forme de santaj din partea victimei.”
In replica, mediatorii au sustinut ca nu se poate vorbi de santaj intr-o mediere, rolul celui care vegheaza ca partile sa comunice si sa gaseasca impreuna solutii fiind asigurarea unui echilibru intre pozitiile acestora. In sprijinul nevoii de mediere in penal a venit si judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care a sustinut ca aceasta metoda alternativa de rezolvare a disputelor poate duce nu numai la impacarea partilor, ci si la retragerea plangerii prealabile.
Numarul foarte mic al cazurilor de medieri in penal, inregistrate pana acum, este cauzat si de lipsa unui sprijin consistent al Politiei sau Parchetului pentru promovarea medierii. “Organele de politie judiciara sau procurorii, in faza de urmarire penala, ar putea sa indrume partile catre o sedinta de informare despre mediere”, a declarat unul dintre invitatii la discutii.
Promovarea medierii ca solutie alternativa de rezolvare a unor cauze penale depinde insa si de profesionalismul celor care vor intra pe aceasta nisa. Judecatorii prezenti la conferinta organizata la Universitatea Dimitrie Cantemir au atras atentia ca “provocarea pentru mediatorii care vor sa faca mediere in penal este foarte mare.” Acestia trebuie sa aiba cunostinte in materia penala si o foarte ridicata calitate profesionala.
S-a ajuns astfel la subiectul pregatirii generale a mediatorilor, iar Dragos Radulescu, mediator, lector universitar doctor in cadrul Universitatii Dimitrie Cantemir si moderator al conferintei, a precizat ca „uneori sistemul de recrutare si formare a mediatorilor este superficial.” „Este nevoie si ca mediatorii sa aiba un anumit nivel de cunostinte juridice”, a mai spus Dragos Radulescu.
Ca in multe alte tari, rolul companiilor de asigurari este important in anumite cauze penale. In Romania “interesul mediatorilor ar trebui sa fie aducerea la mediere a asiguratorilor”, dupa cum a precizat judecatorul Dorel George Matei, de la Sectia I Penala a Tribunalului Bucuresti, dar nu multe sunt modalitatile prin care se poate realiza acum acest lucru. Un pas important, amintit de mediatorul Artemiza Decis, este faptul ca medierea va fi introdusa in contractele cu asiguratorii, ca solutie alternativa de rezolvare a disputelor.
17 ianuarie 2013 este data urmatoarei mese rotunde pe tema medierii, organizata la Universitatea Dimitrie Cantemir. Tema propusa este “Medierea in 2013”.