luni, 27 iunie 2011

Stimati colegi,
Stimate colege,


   Am placerea de a va invita la evenimentele de lansare a cartii „Medierea –Oxigen pentru Afaceri”, evenimente ce isi propun dezbaterea proceduriimedierii si promovarea acesteia ca alternativa la instantele de judecata.

  1. Prima conferinta va avea loc in Galati pe data de 9 iulie 2011 la Sala de Conferinte a Complexului Muzeal al Stiintelor Naturii Galati,incepand cu ora 14:00. 
  2. Cea de-a doua conferinta va avea loc inConstantape data de 10 iulie 2011 la Sala Senatului din Campusul Universitatii Ovidius Constanta, incepand cu ora 10:00. 
  3. Cel de-al treilea eveniment va avea loc in Focsani pe data de 11 iulie 2011, la Hotel Amadeus, incepandcu ora 14.                                                                 Pentru mai multe detalii, va rog sa luati legatura cu persoanele de contact:

  • Galati: Alexandra Bogdan 0729 806 313 bogdanalexandra@yahoo.comMara Calista 0722 511 613 mara.calista@yahoo.com
  • Constanta: Centrul de Solutionare a Disputelor prin Mediere Constanta 0720426344 sau 0371426710
  • Focsani: Catalina Anghere 0722 300 892 catalina_anghene@yahoo.com 

Cu stima,

Alina Gorghiu
deputat@alinagorghiu.ro
0722 587 667







joi, 23 iunie 2011

Conferinţă pe tema medierii comerciale

Conferinţă pe tema medierii comerciale

Camera Mediatorilor Vrancea împreună cu deputatul Alina Gorghiu, mediator autorizat, va organiza în ziua de 11 iulie a.c., la Focşani o conferinţă a mediatorilor în cadrul căreia va fi lansată prima carte dedicată medierii comerciale, intitulată „Medierea – Oxigen pentru afaceri”. Evenimentul va avea loc la Hotel Amadeus. 
„Apelaţi la mediator atunci când vă confruntaţi cu un litigiu. Este sfatul pe care îl dau românilor, persoane fi-zice şi juridice. Printre priorităţile mandatului de parlamentar am aşezat scoaterea din anonimat a profesiei de mediator şi aducerea medierii în atenţia românilor, sătui de instanţe aglomerate, termene amânate şi cheltuieli  suplimentare. Pot spune că suntem pe drumul cel bun, dar şi că mai avem etape importante de parcurs. Una dintre ele este pregătirea acelora care vor să devină mediatori autorizaţi. Iată de ce evenimentul acesta are dublu rol: lansare de carte şi curs de formare profesională continuă, fiindu-i acordate puncte de către Consiliul de Mediere”, a declarat, în pregătirea evenimentului, Alina Gorghiu. La acest eveniment pot participa mediatorii auto-rizaţi şi cei în curs de autorizare din Vrancea dar şi din ţară, oameni de afaceri, reprezentanţi ai MAI, procurori, judecători, notari, avocaţi, medici, reprezentanţi mass-media, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, autorităţi ale statului, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi alte persoane interesate. „Oportunităţile pe care această nouă profesie le aduce sunt restabilirea relaţiilor dintre părţi, recupe-rarea taxei de timbru, rapiditatea soluţionării unui conflict, confidenţialitate“, ne-a spus Cătălina Anghene, mediator autorizat. Tematica acestei confe-rinţe pune accent deosebit pe practica în domeniu, şi vor fi expuse pe rând probleme procedurale din domeniul afacerilor, comercial, civil, penal şi familial.



http://www.monitorulvn.ro/monitorul_de_vrancea-2-110879.htm

miercuri, 22 iunie 2011

Pregatire profesionala continua

"Stimati colegi mediatori,
 
In conformitate cu prevederile art.34 din Legea 192/2006, mediatorul autorizat are obligatia sa urmeze "cursuri de formare continua" pentru a-si imbunatati permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere.
 
Avand in vedere ca:
- pana la aceasta data Consiliul nu a definitivat un standard distinct privind formarea continua, dar
- mediatorii trebuie sa respecte prevederile art.34 din lege privind formarea continua, incepand din momentul autorizarii,
Consiliul a hotarat sa recunoasca orice forma de participare la conferinte, seminarii, cursuri din domeniul medierii in perioada mai 2008 - decembrie 2011 si sa acorde puncte profesionale pentru aceste participari, pentru care se face dovada indeplinirii conditiei legale privind formarea lor continua.
 
Se poate considera pregatire continua, doar participarea la evenimente de tip cursuri, seminarii sau conferinte dupa momentul autorizarii.
 
Conform Procesului Bologna, corelat cu procesul Copenhaga (lifelong learning), numarul minim anual de ore de pregatire continua este de 20 de ore, prevedere care se aplica tuturor profesiilor liberale, inclusiv mediere.
 
Luand in calcul perioada scursa de la autorizarea primilor mediatori si tinand cont de faptul ca abia in 2010 a fost realmente deblocata activitatea de mediere prin intrarea in vigoare a art.6 modificat de Legea 370/2009, dar si prevederile acordurilor europene au devenit obligatorii pentru Statele Membre, Consiliul a apreciat ca pana la finalul acestui an (2011) este suficient ca mediatorii sa faca dovada a cel putin 40 de ore, respectiv puncte profesionale, de pregatire continua pentru a-si indeplini obligatia stabilita de lege.
 
Consiliul acorda astfel aceasta facilitate in vederea indeplinirii unei obligatii legale a mediatorului.
 
Cu stima,
 
Anca Elisabeta Ciuca
 
Presedinte 
Consiliul de mediere"
 

Camera Mediatorilor Vrancea - Adunare Generala Extraordinara

In data de 22 iunie 2011 Camera mediatorilor Vrancea a convocat Adunarea Generala Extraordinara a mediatorilor, membrii ai asociatiei.


Intalnirea a avut loc in sala de Conferinta a Hotelului Amadeus din Focsani.

Au dat curs invitatiei un numar de aproximativ 40 persoane, membrii ai Camerei mediatorilor Vrancea, mediatori autorizati ai altor asociatii si mediatori neautorizati pana in acest moment - dornici sa afle informatii despre Conferinta ce va avea loc in data de 11 iulie 2011.

Intanirea a avut ca scop principal stabilirea unui grup de mediatori care sa se ocupe de bunul mers al Conferintei "Medierea-Oxigen pentru Afaceri" care va avea loc in data de 11 iulie in Focsani.
Au fost desemnati pe baza de voluntariat un numar de 5 mediatori care vor conlucra la buna desfasurare a acestui eveniment.
Conferinta va fi recunoscuta de CdM ca si pregatire profesionala continua acordandu-se puncte de participare.
Evenimentul din 11 iulie vizeaza in special domeniul afacerilor, avand loc si lansarea de carte "Medierea - Oxigen pentru afaceri" -  coordonaror  dna. deputat/mediator autorizat/avocat Alina Gorghiu.


Vor exista doua variante de invitatii: cele adresate mediatorilor autorizati din Vrancea vor fi trimise in format electronic, iar cele adresate autoritatilor/institutiilor publice si oamenilor de afaceri vor fi tiparite si inmanate personal.


La eveniment sunt asteptati sa vina TOTI MEDIATORII AUTORIZATI SAU IN CURS DE AUTORIZARE DIN VRANCEA SI/SAU DIN JUDETELE APROPIATE INDIFERENT DE ASOCIATIA DIN CARE FAC PARTE!!!!


Exista in acest moment o baza de date cu adresele de mail ale mediatorilor autorizati din Vrancea si va fi folosita imediat ce vom avea modelul final al invitatiei. Atasat acesteia se va gasi si formularul de inscriere care va cuprinde toate informatiile necesare.


Termenul limita de inscriere este data de 30 iunie 2011, iar costul participarii la conferinta a fost stabilit la 50 ron.


PRO PROMOVARII MEDIERII!

“Medierea - Oxigen pentru afaceri” cu participarea Alinei Gorghiu

Focsaniul va fi luna viitoare, pe 11 iulie, gazda unui eveniment important pentru Camera Mediatorilor din Vrancea, respectiv prima conferinta a mediatorilor.


Evenimentul este onorat de participarea deputatului, avocatului si mediatorului autorizat Alina Gorghiu, cunoscuta atit prin prisma activitatii in domeniul juridic cit si prin activitatea sa politica. Conform gazdelor acestui eveniment, printre care se numara si mediatorul autorizat Catalina Anghene, la evenimentul organizat in sala de conferinte a Hotelului Amadeus, Alina Gorghiu va lansa si prima carte dedicata medierii comerciale sub titlul “Medierea- Oxigen pentru afaceri”. „Printre prioritatile mandatului de parlamentar am asezat scoaterea din anonimat a profesiei de mediator si aducerea medierii în atentia romanilor, satui de instante aglomerate, termene aminate si cheltuieli suplimentare. Pot spune ca sintem pe drumul cel bun, dar si ca mai avem etape importante de parcurs. Una dintre ele este pregatirea acelora care vor sa devina mediatori autorizati. Iata de ce evenimentul acesta are dublu rol: lansare de carte si curs de formare profesionala continua, fiindu-i acordate puncte de catre Consiliul de Mediere”, a declarat, în pregatirea evenimentului, Alina Gorghiu. La eveniment sint asteptati sa participe atit mediatorii autorizati cit si cei aflati in curs de autorizare, dar si invitati din institutii publice si alte persoane interesate, pentru a afla de oportunitatile pe care aceasta noua profesie le aduce. (G. SAVA)

http://ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=65474&print=65474

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=65474

Propuneri de modificare a proiectului Legii de aplicare a Codului de Procedură Civilă

In data de 20 iunie 2011, Consiliul de Mediere, prin Preseinte Anca Elisabeta Ciuca si Vicepresente Katalin Barbara Kibedi, a inaintat dnei Secretar de Stat Lidia Barac din Ministerul Justitiei, adresa nr 1708 continand propunerile motivate de amendare a proiectului pentru punerea in aplicare a Legii nr 134/2010 privind Codul de procedura civila, aflat in dezbatere publica, afisat pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa cum urmeaza:

I. Punctul 44 - Art 222 se modific ai va avea urmatorul cuprins: "Prezenta partilor in vederea solutionarii amiabile a litigiului".
  1. In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare potrivit legii. In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate. Dispozitiile art 236 alin 3.sunt aplicabile.
  2. In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii medierii, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti.
  3. Daca, in conditiile alin (1) sau (2), partile se impaca, judecatorul va constata invoiala lor in cuprinsul hotararii pe care o va da. Dispozitiile art 434 sunt aplicabile.
  4. Judecatorul va constata invoiala partilor in cuprinsul hotararii pe care o va da si in cazul in care partile au incheiat un acord de mediere EXTRAJUDICIAR si au sesizat instanta competenta cu o cerere de constatare a invoielii lor.
  5. In cazul litigiilor in care una din parti solicita acordarea AJUTORULUI PUBLIC JUDICIAR, judecatorul va invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Refuzul partii indreptatite sa beneficieze de ajutor judiciar, de a se prezenta la sedinta de informare, atrage sanctiunea decaderii din acest drept, in cazul litigiilor care, potrivit legii, pot face obiectul medierii.
MOTIVATIE

In conformitate cu prevederile Directivei nr 52/CE/2008, statele membre trebuie sa adopte masuri legislative care sa asigure apelarea la solutia alternativa a medierii in rezolvarea conflictelor, chiar anterior pornirii  unui proces si sa reglementeze posibilitatea ca acordurile de mediere incheiate extrajudiciar sa dobandeasca caracterul de titlu executoriu prin consfintirea lor intr-o hotarare judecatoreasca, avand in vedere ca in cazul anumitor tipuri de conflicte (ex. desfacerea casatoriei, cele care privesc regimul imobiliat etc.), acest caracter este obligatoriu.

Aceasta solutie este menita sa economiseasca banii publici destinati activitatii de justitie, care pot fi redirectionati pentru alte nevoi resimtite in mod vizibil in sistemul de justitie.

In acest sens apreciem ca NU TREBUIE INCURAJATE CONFLICTELE DINTRE PARTI prin asigurarea acoperirii costurilor din bani publici, ci, dimpotriva, PARTILE SA FIE INDRUMATE CATRE CALEA CARE SA OFERE POSIBILITATEA UNEI SOLUTII AMIABILE.

II. Introducerea unui nou punct, dupa punctul 68, fie renumerotarea tuturor punctelor: Articolul 435 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "dispozitiile prezentei sectiuni se aplica si in cazul in care INVOIALA partilor este urmare a procedurii de mediere"

MOTIVATIE

Pentru a se face o distinctie clara intre cele doua modalitati diferite de invoiala a partilor: TRANZACTIA si ACORDUL DE MEDIERE si a le asigura acelasi tratament juridic.

III. Punctul 62 privind OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, punctul 1, dupa art 6 lit d se introduce o noua litera, litera e) "Onorariul mediatorului in cazul acceptarii procedurii de mediere de catre partea beneficiara a ajutorului public judiciar.

MOTIVATIE

In afara considerentelor pentru care se suporta din banii publici costul onorariului altor categorii profesionale liberale: avocati, traducatori, experti, se mai adauga si argumentul economisirii unor costuri considerabile in cazul incheierii acordurilor de mediere, dovedite prin statisticile statelor care au reglementari in acest sens.




http://www.cmediere.ro/page/606/propuneri-de-modificare-a-proiectului-legii-de-aplicare-a-codului-de-procedura-civila-

joi, 16 iunie 2011

CMR ar putea elabora un nou proiect de lege privind malpraxisul


Ministerul Sanatatii a lansat Colegiului Medicilor din Romania propunerea de a elabora o lege a malpraxisului. Invitatia a fost facuta in cadrul Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania, de catre secretarul de stat Cristian Anton Irimie.
“Dat fiind faptul ca au cazut la Camera Deputatilor doua proiecte de lege a malpraxisului si ca la aceasta ora malpraxisul este guvernat de prevederile din legea 95/2006 va propun sa incheiem o colaborare pentru a redacta o adevarata lege a malpraxisului care sa fie atat in slujba pacientilor, cat si a medicilor. Ceea ce exista acum este dezavantajos pentru ambele categorii”, a declarat dr. Cristian Anton Irimie.
Propunerea a fost acceptata de presedintele Colegiului Medicilor din Romania, care a explicat ca un proiect de lege a malpraxisului poate fi facut intr-un timp relativ scurt.
“Colegiul nu are initiativa legislativa, dar Ministerul are si primim aceasta propunere de a construi o lege a malpraxisului profesionista, in concordanta cu ceea ce exista in Uniunea Europeana, care sa apere siguranta pacientului, dar sa nu blameze medicul. In acelasi timp, noi avem obligatia prin lege sa detinem polite de malpraxis. Noi platim o taxa, dar nu o platim statului, ci o platim societatilor de asigurari daca vrem sa lucram”, a declarat Vasile Astarastoae.

Medierea in cazurile de malpraxis


Solutionarea cazurilor de malpraxis pe cale amiabila

Cazurile de malpraxis ar putea fi solutionate mai rapid, pe cale amiabila, urmand ca, in acelasi timp, furnizorii de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice sa aiba mai multa responsabilitate, potrivit unui proiect elaborat de Ministerul Sanatatii.
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, malpraxisul este eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
MS a propus spre dezbatere un proiect de lege prin care  se modifica Legea nr. 95/2006, astfel incat solutionarea cazurilor de malpraxis sa se realizeze mai eficient.
Astfel, o persoana care se considera victima unei fapte de malpraxis trebuie sa primeasca explicatiile necesare, in termen de cel mult 15 zile, de la depunerea unei cereri prin care sunt solicitate informatiile referitoare la situatia sa. De asemenea, se introduce obligatia de asigurare pentru garantarea raspunderii civile a furnizorilor de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
Proiectul de act normativ prevede ca din comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis sa faca parte: “reprezentanti ai autoritatilor de sanatate publica judetene si, respectiv, ai municipiului Bucuresti, casei judetene de asigurari de sanatate, colegiului judetean al medicilor, colegiului judetean al medicilor dentisti, colegiului judetean al farmacistilor, ordinului judetean al asistentilor si moaselor din Romania, un expert medico-legal, sub conducerea unui director adjunct al autoritatii de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti”.
Totodata, la sedintele comisiei va participa un reprezentant al societatii de asigurari la care a fost incheiata polita de asigurare de catre personalul medical, furnizorul de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice, in calitate de invitat. Conform proiectului, comisia trebuie sa faciliteze solutionarea amiabila a conflictelor dintre pacienti si personalul medical, furnizorul de produse si servicii medicale, sanitare sau farmaceutice.
De asemenea, desemnarea prin tragere la sorti a expertilor insarcinati cu efectuarea unui raport in cazurile de malpraxis, se va face dintr-o lista nationala, si nu una judeteana, dupa cum se face in prezent. Decizia Comisiei privind posibilitatea unui caz de malpraxis nu va mai fi un verdict de dau sau nu, ci va cuprinde explicatii referitoare la circumstantele, cauzele, natura si intinderea prejudiciilor produse pacientilor.

Malpraxis solutionat pe cale amiabila?

Totodata, MS propune ca astfel de conflicte sa poata fi supuse solutionarii unui mediator autorizat, angajat de directiile de sanatate publica, urmand a se crea cadrul impacarii partilor, fara a mai fi nevoie de interventia instantelor de judecata.
Potrivit MS, in statele Uniunii Europene exista o tendinta de solutionare a cazurilor de malpraxis prin mediere, urmand ca proiectul propus sa faciliteze procedurile administrative si reducerea la minimum a procedurilor juridice.

Despagubiri acordate in doua luni

In caz de malpraxis, comisia transmite victimei prejudiciului sau succesorilor acesteia o oferta pentru despagubirea integrala a prejudiciului suferit, in limita plafonului asigurat prin contractele de asigurare, iar asiguratorul va trimite, in termen de doua luni de la comunicarea deciziei, oferta pentru despagubirea integrala.
Proiectul prevede ca, daca victima prejudiciului sau succesorii acesteia accepta oferta, se incheie un contract de tranzactie privind prejudiciile produse, cu personalul medical, in termen de o luna de la data platii despagubirii, copie dupa acest contract urmand a fi trimisa comisiei. MS si CNAS ar putea stabili limita despagubirilor, dupa consultarea asociatiilor profesionale din domeniul asigurarilor.
Conform unor statistici OTTO Broker din 2009, in 2008 si 2007 au fost investigate peste 800 de cazuri de eroare medicala, 20% dintre medicii reclamati fiind gasiti vinovati in 2008. De asemenea, s-a inregistrat o crestere considerabila a numarului de procese intentate cadrelor medicale sub acuzatia de culpa medicala. Acest fenomen a fost sustinut de o serie de factori, precum interesul mass media pentru astfel de cazuri, facilitarea actiunilor in instanta prin scutirea taxei de timbru etc., conform OTTO Broker.

De altfel, cazul CIOMU este cel mai relevant exemplu pentru evolutia recenta a proceselor de raspundere profesionala medicala in tara noastra. In 2008, judecatorii au ordonat plata unei despagubiri de 500.000 EUR. Instanta a hotarat ca despagubirea sa fie acoperita in solidar de doctor si de unitatea medicala in care acesta isi desfasura activitatea.


luni, 13 iunie 2011

ADVERTORIAL Biroul mediatorului, sau instantele de judecata?

Uneori poate fi vorba de amindoua, alteori, alegerea apartine doar celui implicat u solutia medierii este o alternativa prin care justitiabilii isi pot rezolva problemele amiabil si fara stres


Nu de putine ori, numai sa te gindesti la o sala de judecata este pentru justitiabili un factor de stres. Si la fel de adevarat este ca, pentru cei care nu cunosc sistemul, sa apeleze judecata este ultima solutie pentru rezolvarea unor conflicte pentru care, incepind cu acest an, se poate gasi si o alta rezolvare: medierea. “Medierea reprezinta un mijloc de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, in conditii de neutralitate, impartialitate si confidentialitate, recunoscuta de legislatia romaneasca si internationala si este recomandata de judecatori partilor implicate in cadrul procedurilor judiciare pentru a gasi o solutie amiabila de stingere a litigiului”, spune Catalina Anghene, mediator autorizat din Focsani. Legiferata ca modalitate de rezolvarea a mai multor tipuri de conflicte, mai putin cele de natura penala, medierea a fost cuprinsa in sistemul roman de drept incepind cu acest an, respectiv prin aplicarea “Micii Reforme” in justitie. “Prin mediere se pot preveni sau stinge conflictele, atit in faza judiciara, cit si in cea extrajudiciara, datorita numarului mare de avantaje - partile participa activ la derularea procesului de mediere, au controlul asupra luarii deciziilor, solutia aleasa de parti nu este impusa ci decisa de aceasta. Este vorba si de economie de timp si bani. Un proces in instanta poate dura citiva ani
, o mediere dureaza citeva ore sau zile. Confidentialitatea discutiilor si informatiilor este un aspect la fel de important- un proces in instanta este public, iar problema ta poate fi cunoscuta si de altii, la mediere sedintele sint confidentiale. La fel de adevarat est ca poti scuti destui bani prin recuperarea taxei de timbru, mai ales acolo unde este vorba de valori sau sume considerabile”, a explicat mediatorul Catalina Anghene.

Medierea se poate face in conflictele de orice natura

Medierea se poate face in domeniul afacerilor, mai ales tinind cont de contextul economic, in cauze civile, in litigii de munca, probleme care tin de dreptul familiei
, protectia consumatorului si chiar in cauzele penale pentru care este necesara plingerea prealabila. Chiar daca este un domeniu relativ nou, la biroul mediatorului Catalina Anghene au apelat de la inceputul anului zeci de persoane aflate, in special, in conflicte civile, cele care tin de dreptul familiei si comerciale. „Existenta unei clauze de mediere intr-un contract, mai ales comercial, este deosebit de eficienta. Aceasta clauza va obliga partile sa se apeleze la mediere inainte de a actiona in instanta. Aceasta metoda ar ajuta la salvarea relatiilor comerciale si la evitarea unor costuri foarte mari si ma refer in primul rind la plata taxei de timbru”, a explicat Catalina Anghene. Daca medierea intervine ulterior declansarii unui proces in instanta, contractul incheiat la mediator suspenda procesul – pina la 3 luni, respectiv pina la depunerea unui proces-verbal prin care se constata fie stingerea litigiului, fie esuarea medierii. Daca in aceasta etapa procedurala se constata ca prin mediere s-a stins litigiul dedus judecatii, taxa de timbru se restituie la cererea partilor. In cazul in care partile nu ajung la un acord de mediere, ele pot continua sa se judece in instanta, procesul relundu-si cursul din momentul suspendarii. Un lucru foarte important este ca, printr-un acord de mediere reusit, un proces inceput se poate incheia. Astfel, acordul de mediere, desi este un act sub semnatura privata, poate fi incuviintat spre autentificare notarului public sau instantei si poate fi investit cu formula executorie si se pot insera in el diverse pacte comisorii. (Gabriel SAVA)

Catalina Anghene este mediator autorizat si poate fi contactata la biroul din cladirea FEDERALCOOP Vrancea, str. Unirea Principatelor nr. 2, Focsani, tel: 0722.300.892, 0742.100.026, r-mail: catalina_anghene@yahoo.com

joi, 9 iunie 2011

MEDIATOR = MANAGER, ECHIPA

MEDIATOR vs MANAGER

Un mediator este si manager. De ce ? Fiindca el de fapt gestioneaza o afacere. O afacere proprie in care trebuie sa-si asume riscuri, sa aiba viziune, sa stie ce exact ce doreste sa faca, sa stie sa se promoveze, sa stie sa se "vanda" si cui sa vanda, sa stie sa faca analize, sa interpreteze rezultate, sa fac strategii,  sa-si dezvolte si sa-si extinda afacerea.

Nu e suficient sa fii doar mediator. 

Mediatorul, ca om de afaceri, trebuie sa-si asume riscuri si sa priveasca afacerea in ansamblu si sa aiba incredere in fortele lui.

Daca nu ai spirit antreprenorial, daca nu ai curajul sa risti, daca ai mentalitate de angajat si astepti sa ti se spuna ce ai de facut, mai bine fa altceva.
Aceasta profesie nu se potriveste oricui. Si va spun adevarul.
Partea frumoasa si adevarata in mediere este ca selectia e naturala.
Partile sunt cele care hotarasc si te valideaza in calitate de mediator si mediator de calitate. 

 

Cum se construieste o echipa puternica?

Multi manageri vorbesc despre  cum se face o echipa puternica. Din pacate, in prea multe cazuri, ei reusesc doar sa creeze o atmosfera care mai degraba reduce performantele angajatilor, in loc sa-i impulsioneze spre mai bine.
Principala problema a liderilor este cum sa-si inspire echipa sa evolueze de la nivelul la care se afla la momentul respectiv, catre o zona unde nu au ajuns niciodata.

Succesul pe termen lung in afaceri depinde mai putin de instrumentele tehnologice ale erei digitale , cat de abilitatea liderilor de a crea un mediu in care angajatii sa se simta incitati, motivati si inovatori. Echipa pune lucrurile in miscare, indiferent de cat de sofisticate sunt mijloacele tehnice de lucru.

Si totusi, mult prea multi manageri rateaza apropierea de oamenii lor. De ce?
Ei nu pun in practica inaltele sentimente afisate pe peretii fabricii.
Ei au uitat ca, in aceasta lume nebuna a informatiilor, ideile reprezinta valuta forte a succesului si ca numai acei lideri care alimenteaza continuu potentialul creator al membrilor echipei reusesc sa obtina roadele creativitatii si inovatiei.

Asa cum a spus Walt Disney Poti visa, poti crea si poti construi cel mai minunat loc din lume, dar este nevoie de oameni care sa transforme visul in realitate”. 

Pentru a conduce o echipa mai buna, trebuie sa deveniti un lider mai bun. Va prezentam sapte lectii care va vor ajuta sa va motivati echipa si sa va ridicati compania la un nou nivel de succes.

1. Corelati recompensele cu scopurile urmarite:

Contrar impresiei generale, nu banii reprezinta cel mai puternic mijloc de motivare a oamenilor. Cea mai profunda sursa de motivare vine din sentimentul satisfactiei atingerii unui obiectiv important. Cand simt chemarea datoriei, oamenii lupta sa-si imbunatateasca performantele profesionale pentru a realiza un scop perceput ca fiind prioritar.

2. Creati un sistem de conducere deosebit:

Fiti un conducator care alege caile mai putin batatorite atunci cand vine vorba de modalitatile de motivare a oamenilor.

De exemplu: o companie din Singapore isi inchide magazinul in fiecare vineri dupa-amiaza pentru a-si lasa angajatii sa citeasca si sa comenteze cele mai noi publicatii de afaceri.

Un alt manager isi incepe sedintele celebrandu-i pe eroi , recunoscand meritele performerilor si indemnandu-i sa-si impartaseasca strategiile de succes restului echipei. Acest ritual nu numai cai impulsioneaza pe eroi sa munceasca si mai mult, dar le imprima tuturor sentimentul ca excelenta va fi recunoscuta si apreciata.

3. Creati simboluri ale victoriei:

Faceti eforturi pentru a crea un mediu de lucru care sa stimuleze creativitatea, un mediu de lucru plin de energie si optimism. Exista o companie care a imaginat un perete al victoriei , plasand pe acesta insemnari motivationale, scrisori de afaceri si tinte de atins. Acest lucru impulsioneaza intreaga echipa.

Tineti minte, pasiunea este contagioasa!

4. Spargeti codurile angajatilor dvs.:

Aflati ceea ce ii motiveaza si ce trebuie sa intreprindeti pentru a-i face sa-si doreasca sa realizeze lucruri extraordinare.

Faceti-i sa se simta importanti si tratati-i asa cum isi doresc.

Ascultati-le sugestiile.
Intelegeti-le nevoile.
Lasati-i sa ia decizii.
Ajutati-i sa-si implineasca aspiratiile.

Daca-i veti respecta si va veti pune in slujba lor, vor face si ei acelasi lucru , observa Mary Kay Ash.

5. Recunoasteti meritele si recompensati-le:

A lauda in mod sincer o treaba bine facuta este cea mai buna metoda pentru a dezvolta o echipa performanta.

Recompensati acele activitati pe care le doriti repetate si laudati-i pe cei carora le apartine initiativa. Tratati-va angajatii asa cum v-ati dori sa-si trateze ei cei mai buni clienti.

6. Tineti-va promisiunile si fiti un model

Adevarata arta de a conduce tine mai putin de pozitie si mai mult de actiune. Liderii dinamici intotdeauna fac ceea ce promit, sunt corecti si constituie adevarate modelepentru ceilalti.

Mentinandu-va la cele mai inalte standarde veti obtine unitate si loialitate din partea colaboratorilor. Angajamentele liderilor determina motivatia echipei cu care lucreaza.

7. Faceti eforturi sa aduceti mereu ceva nou

Confucius spunea: Oamenii buni se autoperfectioneaza neincetat .

In mod similar, echipele cele mai bune invata continuu, dezvoltandu-se si ridicandu-si nivelul. Faceti-va timp pentru a sarbatori reusitele si a savura o noua victorie. Incercati sa va cunoasteti oamenii asa cum sunt ei in realitate.

Furnizati oportunitati de a invata pentru membrii echipei, astfel incat sa conlucreze continu profesional si in viata personala. Oamenii sunt fericiti cand isi imbunatatesc performantele, folosindu-si talentele si abilitatile cu care sunt inzestrati.

Si nu uitati sa va gasiti timp si pentru dumneavoastra.

Din pacate, mult prea des, liderii isi distrug propria creativitate, pierzandu-si energia si entuziasmul, uitand de propria persoana, care are dreptul la un tratament egal cu al celorlalti. Gandind ca sunteti prea ocupat pentru o mica destindere sau o vacanta, e ca si cum ati spune ca sunteti prea ocupat cu condusul masinii ca sa va opriti sa alimentati (va trebuie combustibil si pentru activitatile profesionale).

Nu uitati: a conduce o echipa eficienta inseamna sa stiti sa va autoconduceti!

Aceste sapte principii ar putea parea, la prima vedere, extrem de usor de aplicat, astfel incat sa fiti tentat(a) sa le amanati pentru mai tarziu. Dar esenta unui management eficient consta in localizarea energiilor asupra adevaratelor prioritati si nu exista prioritate mai mare decat proprii oameni. 


miercuri, 8 iunie 2011

Raspunsul este in mainile tale!


A fost odata un vaduv care locuia impreuna cu cele 2 fete ale sale care erau foarte curioase si inteligente. Fetele ii puneau mereu multe intrebari… la unele stia sa le raspunda, la altele nu… Cum isi dorea sa le ofere cea mai buna educatie, intr-o zi si-a trimis fetele in vacanta cu un intelept. 
Inteleptul stia intotdeauna sa le raspunda la intebarile pe care ele le puneau. 
La un moment dat una dintre ele a a adus un o vrabiuta (medierea) pe care planuia sa o foloseasca pentru a insela inteleptul.
-Ce vei face? o intreba sora ei.
-O sa ascund vrabiuta (medierea) in mainile mele si o sa intreb inteleptul daca e vie sau moarta. Daca va zice ca e moarta, imi voi deschide mainile si o voi lasa sa zboare. Daca va zice ca e vie, o voi strange si o voi strivi. Si astfel orice raspuns va avea, se va insela.
Cele doua fete au mers la intelept care medita si l-au gasit meditand.
- Am aici o vrabiuta (medierea)… Spune-mi inteleptule, e vie sau moarta (va fi recunoscuta ca necesitate sau nu)?
Foarte calm, inteleptul surase si le zise:
-Depinde de tine… fiindca e in mainile tale!!!!!

STILURI DE MEDIERE




Cele mai cunoscute stiluri de mediere sunt: evaluativa, facilitativa si transformativa.


Oricum, toate trei, au 3 concepte de baza:

  1. Mediatorul este neutru si impartial.
  2. Procesul este confidential.
  3. Partile decid rezultatul.


MEDIEREA EVALUATIVA
Se concentreaza mai degraba pe drepturile legale ale partilor, decat pe interesele acestora. Rolul mediatorului este sa auda diferite puncte de vedere si sa speculeze pe marginea a ceea ce un judecator sau un juriu ar decide daca s-ar ajunge in instanta.
Mediatorii care utilizeaza acest stil evalueaza pe baza drepturilor legale si a corectitudinii si incearca sa ajunga la o solutionare care respecta aceste criterii legale.

Pentru ca acest stil solicita un mediator cu experienta legala, mediatorii care practica medierea evaluativa sunt adesea persoane cu pregatire juridica. In plus, acesti mediatori determina daca ar fi sau nu mai bine, din punct de vedere financiar, sa mearga in instanta.

MEDIEREA FACILITATIVA
Este bazata pe credinta ca partile pot aborda si rezolva propriile conflicte cu asistenta oferita de o parte neutra. Mediatorul va fi activ in a controla procesul medierii. 
Procesul se refera la stabilirea regulilor de baza pe baza carora conflictul va fi rezolvat. Mediatorul pune intrebari pentru a identifica interesele partilor si problemele reale ale conflictului.
Mediatorul ajuta partile sa exploreze solutii care acopera nevoile ambelor parti. Mediatorul facilitativ nu ofera opinii despre punctele slabe sau tari ale partilor si nu sugereaza solutii.

MEDIEREA TRANSFORMATIVA
Este similara medierii facilitative pentru ca, de asemenea, pune accentul pe faptul ca partilor li se da puterea de a ajunge la un acor. Partile structureaza procesul si determina rezultatul.
Rolul mediatorului este de a ajuta partile in conflict sa recunoasca valorile, interesele si punctele de vedere ale celuilalt. Acest proces de intelegere si comunicare intentioneaza sa rezolve conflictul si sa schimbe sau sa repare relatiile distruse. 
Ca urmare, medierea transformativa este adesea utilizata pentru a rezolva dispute care implica conflicte interpersonale.

ROLURILE MEDIATORULUI

  1. FACILITEAZA comnunicarea intre parti si desfasurarea procesului de mediere.
  2. EDUCA participantii in mediere asupra procesului si rolului medierii.
  3. EXPLOREAZA problemele din mai multe puncte de vedere, stabilind agenda si cautand interese care sa sustina un acord.
  4. LEGITIMEAZA recunoasterea drepturilor de a participa la mediere pentru cei doi.
  5. IMPLICA resurse externe atunci cand este necesar.
  6. SUSTINE componenta realista asupra solutiilor si abordarii problemelor.
  7. LIDER in initierea si conducerea negocierii dintre participanti.
  8. "TAP ISPASITOR", asumandu-si neintelegerile aparute in ideea detensionarii si neutralizarii.