duminică, 5 iunie 2011

MEDIEREA - OXIGEN PENTRU AFACERI

Astazi, 05 iunie 2011, la Palatul Parlamentului, Sala Grupului PNL a avut loc lansarea cartii "MEDIEREA OXIGEN PENTRU AFACERI", eveniment recunoscut de Consiliul de Mediere ca formare profesionala continua.


Coordonatorul acestei publicatii este Av. Alina Gorghiu, iar autori: Nicolae Bogdan Codrut Stanescu, Manuela Sirbu, Mihai Munteanu si Ion Dedu.

Cartea este rodul unei documentari minutioase si face cunoscut publicului interesat rezultatele studiilor intreprinse de autori, pentru a scoate la lumina contributia deosebita adusa de reprezentanti de prestigiu ai medierii la evolutia acestei institutii.

Mediul de afaceri este in cautarea de solutii inteligente pentru adaptarea la noile conditii economice. Ceea ce se poate obtine in urma procedurii de mediere este o solutie de imediata aplicabilitate, durabila si eficienta, mult mai putin costisitoare si generata de parti.


(in fotografie: Catalina Anghene, Alina Gorghiu si Adrian Toader)

In domeniul comercial cei care apeleaza la instantele de judecata isi asuma si sunt dispusi sa-si distruga propria afacere, falimentand-o, fiind nepasatori de relatiile de afaceri consumate de catre parti pana in acel moment, ingorandu-se astfel chiar si viitorul afacerii sau al companiei pe piata de bussines din Romania.

Asadar, daca dorim un mediu de afaceri sanatos, bazat pe principii reale si corecte, locul instantelor de judecata va trebui inlocuit de indata de procedurile de mediere, in care partile singure isi stabilesc adevarul si coordonatele de colaborare pentru viitor.

La eveniment au  fost prezenti: Horatiu Dumbrava - Presedintele CSM, Alina Mihaela Bica - Secretar de Stat in MJ, Adriana Luminita Iacob - Dir. Gen. al ONRG, Anca Ciuca - Presedinte CdM, Zeno Sustac - Copresedinte al UNMR, Nicolae Turcu - Presedintele Sectiei de drept privat al Consiliului LegislativCorina Dragotescu -etc..

Deputata PNL Alina Gorghiu a de­clarat ieri, cu ocazia conferintei de lansare a volumului “Medierea - oxigen pentru afa­ceri”, ca pregateste o initiativa de modificare a Legii medierii 192/2006 prin care practica medierii sa devina obligatorie pentru spetele comerciale si civile, in conditiile in care in prezent este doar o solutie alternativa la instantele clasice. Necesitatea obligativitatii medierii tine de faptul ca sistemul romanesc de justitie este in pragul blocarii, fiind peste patru milioane de dosare pe rolul instantelor, ceea ce atrage si consecinte negative pe plan extern, problema fiind mentionata si in raporturile de tara pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), a argumentat deputatul PNL. Ea a asigurat ca in elaborarea proiectului care urmeaza a fi depus in luna septembrie se va tine cont si de punctele de vedere ale Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magis­traturii, Consiliului de Mediere, precum si ale asociatiilor profesionale. Ea a aratat ca dupa adoptarea legii este posibila si o perioada tranzitorie de un an care sa pregateasca sistemul pentru introducerea obligativitatii medierii, dupa modelul apli­carii acestei legi in Italia. http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=118579