miercuri, 1 iunie 2011

Protocol Consiliul Superior al Magistraturi - Consiliul de Mediere

Protocol semnat intre

Consiliul Superior al Magistraturi - Consiliul de Mediere

Ieri, 26 mai 2011, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a avut loc ceremonia de semnare a protocolului de colaborare cu Consiliul de mediere.

La ceremonie au participat din partea CSM dl.Judecator Horatiu Dumbrava - Presedinte CSM, dl. judecator Marius Tudose, dl. Judecator Adrian Neacşu, membrii CSM.

Din partea Consiliului de mediere au participat dna Anca Elisabeta Ciuca - Presedinte CM, dna Katalin Barbara Kibedi - vicepresedinte CM, dl. Zeno Sustac - membru CM si coordonator al Comisiei de promovare a medierii si dna Mariana Zainia  - membru CM si membru al Comisiei Permanente a CM.

Protocolul semnat ieri consfinteste raporturile de colaborare dintre cele doua organisme si pune bazele colaborarii organizationale si legislative in materia medierii.

Printre altele, urmare a semnarii acestui protocol, CSM va colecta date statistice cu privire la numarul de cauze solutionate prin mediere, dar si a celor in care partile au fost trimise sa se informeze cu privire la mediere. Pe de alta parte, Consiliul de mediere va proceda la clarificari cu privire la modul de intocmire a documentatiei de catre mediatori, consultandu-se periodic cu reprezentantii CSM cu privire la forme, continut si proceduri. 


Efortul comun al partilor semnatare este recunoscut ca fiind cel de imbunatatire a calitatii actului de justitiei, in primul rand prin degrevarea instantelor si, in acest fel se va raspunde si solicitarilor permanente ale Comisiei Europene de a furniza date statistice cu privire la utilizarea medierii, in conformitate cu Directiva CE/52/2008.

Cu acest prilej au fost analizate si alte posibile colaborari si actiuni comune care vizeaza utilizarea pe scara cat mai larga a medierii, in unele cazuri chiar ca si obligativitate.


Anca Elisabeta Ciucă

Presedinte Consiliul de mediere