miercuri, 22 iunie 2011

Pregatire profesionala continua

"Stimati colegi mediatori,
 
In conformitate cu prevederile art.34 din Legea 192/2006, mediatorul autorizat are obligatia sa urmeze "cursuri de formare continua" pentru a-si imbunatati permanent cunostintele teoretice si tehnicile de mediere.
 
Avand in vedere ca:
- pana la aceasta data Consiliul nu a definitivat un standard distinct privind formarea continua, dar
- mediatorii trebuie sa respecte prevederile art.34 din lege privind formarea continua, incepand din momentul autorizarii,
Consiliul a hotarat sa recunoasca orice forma de participare la conferinte, seminarii, cursuri din domeniul medierii in perioada mai 2008 - decembrie 2011 si sa acorde puncte profesionale pentru aceste participari, pentru care se face dovada indeplinirii conditiei legale privind formarea lor continua.
 
Se poate considera pregatire continua, doar participarea la evenimente de tip cursuri, seminarii sau conferinte dupa momentul autorizarii.
 
Conform Procesului Bologna, corelat cu procesul Copenhaga (lifelong learning), numarul minim anual de ore de pregatire continua este de 20 de ore, prevedere care se aplica tuturor profesiilor liberale, inclusiv mediere.
 
Luand in calcul perioada scursa de la autorizarea primilor mediatori si tinand cont de faptul ca abia in 2010 a fost realmente deblocata activitatea de mediere prin intrarea in vigoare a art.6 modificat de Legea 370/2009, dar si prevederile acordurilor europene au devenit obligatorii pentru Statele Membre, Consiliul a apreciat ca pana la finalul acestui an (2011) este suficient ca mediatorii sa faca dovada a cel putin 40 de ore, respectiv puncte profesionale, de pregatire continua pentru a-si indeplini obligatia stabilita de lege.
 
Consiliul acorda astfel aceasta facilitate in vederea indeplinirii unei obligatii legale a mediatorului.
 
Cu stima,
 
Anca Elisabeta Ciuca
 
Presedinte 
Consiliul de mediere"