miercuri, 22 iunie 2011

Propuneri de modificare a proiectului Legii de aplicare a Codului de Procedură Civilă

In data de 20 iunie 2011, Consiliul de Mediere, prin Preseinte Anca Elisabeta Ciuca si Vicepresente Katalin Barbara Kibedi, a inaintat dnei Secretar de Stat Lidia Barac din Ministerul Justitiei, adresa nr 1708 continand propunerile motivate de amendare a proiectului pentru punerea in aplicare a Legii nr 134/2010 privind Codul de procedura civila, aflat in dezbatere publica, afisat pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa cum urmeaza:

I. Punctul 44 - Art 222 se modific ai va avea urmatorul cuprins: "Prezenta partilor in vederea solutionarii amiabile a litigiului".
  1. In tot cursul procesului, judecatorul va incerca impacarea partilor, dandu-le indrumarile necesare potrivit legii. In acest scop, el va solicita infatisarea personala a partilor, chiar daca acestea sunt reprezentate. Dispozitiile art 236 alin 3.sunt aplicabile.
  2. In litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii medierii, judecatorul poate invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Cand considera necesar, tinand seama de circumstantele cauzei, judecatorul va recomanda partilor sa recurga la mediere, in vederea solutionarii litigiului pe cale amiabila, in orice faza a judecatii. Medierea nu este obligatorie pentru parti.
  3. Daca, in conditiile alin (1) sau (2), partile se impaca, judecatorul va constata invoiala lor in cuprinsul hotararii pe care o va da. Dispozitiile art 434 sunt aplicabile.
  4. Judecatorul va constata invoiala partilor in cuprinsul hotararii pe care o va da si in cazul in care partile au incheiat un acord de mediere EXTRAJUDICIAR si au sesizat instanta competenta cu o cerere de constatare a invoielii lor.
  5. In cazul litigiilor in care una din parti solicita acordarea AJUTORULUI PUBLIC JUDICIAR, judecatorul va invita partile sa participe la o sedinta de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri. Refuzul partii indreptatite sa beneficieze de ajutor judiciar, de a se prezenta la sedinta de informare, atrage sanctiunea decaderii din acest drept, in cazul litigiilor care, potrivit legii, pot face obiectul medierii.
MOTIVATIE

In conformitate cu prevederile Directivei nr 52/CE/2008, statele membre trebuie sa adopte masuri legislative care sa asigure apelarea la solutia alternativa a medierii in rezolvarea conflictelor, chiar anterior pornirii  unui proces si sa reglementeze posibilitatea ca acordurile de mediere incheiate extrajudiciar sa dobandeasca caracterul de titlu executoriu prin consfintirea lor intr-o hotarare judecatoreasca, avand in vedere ca in cazul anumitor tipuri de conflicte (ex. desfacerea casatoriei, cele care privesc regimul imobiliat etc.), acest caracter este obligatoriu.

Aceasta solutie este menita sa economiseasca banii publici destinati activitatii de justitie, care pot fi redirectionati pentru alte nevoi resimtite in mod vizibil in sistemul de justitie.

In acest sens apreciem ca NU TREBUIE INCURAJATE CONFLICTELE DINTRE PARTI prin asigurarea acoperirii costurilor din bani publici, ci, dimpotriva, PARTILE SA FIE INDRUMATE CATRE CALEA CARE SA OFERE POSIBILITATEA UNEI SOLUTII AMIABILE.

II. Introducerea unui nou punct, dupa punctul 68, fie renumerotarea tuturor punctelor: Articolul 435 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "dispozitiile prezentei sectiuni se aplica si in cazul in care INVOIALA partilor este urmare a procedurii de mediere"

MOTIVATIE

Pentru a se face o distinctie clara intre cele doua modalitati diferite de invoiala a partilor: TRANZACTIA si ACORDUL DE MEDIERE si a le asigura acelasi tratament juridic.

III. Punctul 62 privind OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, punctul 1, dupa art 6 lit d se introduce o noua litera, litera e) "Onorariul mediatorului in cazul acceptarii procedurii de mediere de catre partea beneficiara a ajutorului public judiciar.

MOTIVATIE

In afara considerentelor pentru care se suporta din banii publici costul onorariului altor categorii profesionale liberale: avocati, traducatori, experti, se mai adauga si argumentul economisirii unor costuri considerabile in cazul incheierii acordurilor de mediere, dovedite prin statisticile statelor care au reglementari in acest sens.




http://www.cmediere.ro/page/606/propuneri-de-modificare-a-proiectului-legii-de-aplicare-a-codului-de-procedura-civila-