vineri, 15 iulie 2011

Protocol de Colaborare Pentru Implementarea Noilor Coduri



Joi, 14 iulie 2011, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii a avut loc ceremonia ratificarii Protocolului de Colaborare Pentru Implementarea Noilor Coduri convenit intre Ministerul Public, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, Uniunea Nationala a Notarilor din Romania, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania si CSM.

Demersul celor sapte institutii, concretizat in Protocolul ratificat, a fost initiat in contextul apropiatei intrari in vigoare a noilor coduri. Protocolul reprezinta cadrul de coeziune al resurselor umane si materiale din cele sapte institutii in vederea realizarii in comun a unor activitati de formare profesionala a tuturor practicienilor dreptului. 
Partile protocolului au convenit intocmirea unui Plan de Actiune ce va cuprinde etape, componente si actiuni de formare, care vor fi realizate pe masura ce noile coduri vor intra in vigoare.

Prima etapa a acestui Plan de Actiune incepe odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, sens in care - in cadrul proiectului ``Vin Codurile!``, initiat de catre Consiliul Superior al Magistraturii - au avut deja loc reuniuni ale grupului de lucru alcatuit din reprezentanti ai celor sapte institutii si au fost stabilite masuri organizatorice si activitati prioritare.

Acest proiect isi propune elaborarea si publicarea pe un website cu acces gratuit a comentariilor Noului Cod Civil - prin aportul voluntar al reprezentantilor tuturor profesiilor juridice - precum si organizarea de mese rotunde, dezbateri si conferinte privind institutiile moderne din aceasta lege .

Protocolul a fost ratificat de catre domnul judecator Horatius Dumbrava, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, de doamna judecator Livia Stanciu, presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de doamna Laura Codruta Kovesi, procuror general, Ministerul Public, de domnul Catalin Marian Predoiu, Ministrul Justitiei, de domnul Gheorghe Florea, presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, de domnul Dumitru Viorel Manescu, presedinte al Uniunii Nationale a Notarilor din Romania si de domnul Marius Crafcenco, presedinte al Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti din Romania.