luni, 11 iulie 2011

Medierea, alternativa la procesul în instanţă

Medierea, alternativa la procesul în instanţă

Vrâncenii se pot adresa mediatorilor, pentru rezolvarea unor dispute minore. Unii dintre aceştia s-a întâlnit ieri, la lansarea cărţii „Medierea – Oxigen pentru afaceri“, coordonată de deputatul Alina Gorghiu. Astfel, atât oamenii de rând cât şi lucrătorii din instituţii publice şi oameni de afaceri se pot adresa unui mediator, care oferă avantajul minimizării timpului şi degrevează instanţele judecătoreşti de dispute minore. Medierea a fost prezentată ieri ca o alternativă la instaţele judecătoreşti, dar şi ca o modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. „Medierea întrerupe inerţia poporului român de a se adresa instanţelor de judecată. Sunt câteva milioane de dosare pe rolul instanţelor din România în contextul în care schema de personal este identică cu cea din 1989. Foarte puţini judecători, enorm de multe dosare“, a spus deputatul Alina Gorghiu la lansarea cărţii. 
La prezentare a fost prezent şi fostul preşedinte al Tribunalului Vrancea, care a încurajat iniţiativa de a direcţiona dosarele mărunte mediatorilor. „În ansamblu, avem un interes direct şi practic în promovarea şi reuşita medierii. An de an, instanţele din România se confruntă cu o creştere enormă a numărului de dosare. E ca şi cum an de an ar venit un val tsunami, din ce în ce mai mare. Deja acest val a depăşit de mult limita bilogică pe care o au judecătorii. Noi spunem asta de câţiva ani de zile, dar din păcate, nu se gă-sesc soluţii“, a spus judecătorul Adrian Neacşu. 
Medierea poate fi aplicată în dispute civile, precum divorţuri, partaje, testamente, succesiuni, dreptul muncii. precum desfacerea fără temei a contractului de muncă sau neplata unor drepturi băneşti, protecţia consumatorului. precum executarea şi interpretarea contractelor, reziliere pretenţii, revendicări şi altele. La mediere se poate apela atât înainte cât şi după începerea procesului în instanţă, iar mediatorul conduce şi încurajează dialogul între părţi, în scopul generării de soluţii avantajoase ambelor părţi.


http://www.monitoruldevrancea.ro/monitorul_de_vrancea-2-111987.htm