luni, 11 iulie 2011

Manualul mediatorului, lansat la Focsani

Evenimentul nu a trecut neobservat, mediatorii acuzind-o pe Gorghiu ca a politizat lansarea de carte u deputatul a sustinut o conferinta de presa in sediul PNL vorbind despre nevoia medierii pentru “sanatatea justitiei”, inainte de dezbaterea cu mediatorii


Deputatul PNL Alina Gorghiu a lansat ieri, la Focsani, “Medierea – oxigen pentru afaceri”, prima carte de specialitate din domeniu. Aceasta este coordonator al volumului la care au mai lucrat Nicolae Bogdan Codrut Stanescu, Manuela Sirbu, Mihai Munteanu si Ion Dedu. Evenimentul a stirnit si oarece controverse, mai ales din partea mediatorilor vrinceni care au acuzat-o pe Gorghiu ca a “antamat” lansarea cartii si discutia despre mediere celor din PNL. De altfel, inainte de dezbaterea cu mediatorii, Gorghiu a sustinut o conferinta de presa despre viitorul justitiei chiar din sediul PNL. “Eu nu stiu de aceasta suparare, cei din Vrancea au insistat foarte mult sa avem aceasta lansare”, a precizat aceasta, completind ca este avocat, mediator, dar si om politic. Gorghiu a precizat ca legea medierii ar putea beneficia de consens politic si ar putea fi aplicata intr-un an de zile. Focsaniul a fost a opta locatie unde s-a lansat manualul medierii, din 40 de localitati din intreaga tara. “Avem peste patru milioane de dosare pe rolul instantelor si ramase nesolutionate. Avem un numar de judecatori care este identic cu cel din 1989. In Romania, accesul la justitie este limitat, este restrins. Medierea vine ca etapa prealabila la instanta de judecata pe spete ca protectia consumatorului, dreptul familiei, litigii de munca, civile pina la 10.000 lei si penale, la plingere prealabila sa nu mearga in instanta, ci la un mediator. Proiectul este de foarte mare importanta pentru sanatatea justitiei, medierea obligatorie ar putea fi implementata in mai putin de un an. Este o procedura ieftina si discreta”, a mai spus Alina Gorghiu. Reprezentantii mediatorilor spun ca onorariul va fi cu mult sub cel practicat de avocati. Cu toate ca intre cele doua profesii deja au aparut conflicte, pe marginea “furtului” de clienti, Gorghiu spune ca legea este facuta sa “vina in intimpinarea cetatenilor, nu a avocatilor”, aceasta facind referire si la avocati care taraganeaza procesele tocmai pentru a primi onorarii mai consistente. Aceasta a dat exemplu Curtea de Apel Galati unde au fost rezolvate 600 de dosare prin mediere, intr-un timp relativ scurt.

Medierea, solutie pentru mediul economic

Alina Gorghiu a afirmat ca 15-20% dintre cei care isi cauta rezolvarea problemelor in justitie se vor indrepta catre mediatori si nu vor mai apela la serviciile unui avocat. La nivel national sint in jur de 3.000 de mediatori, multi dintre ei chiar avocati, fiind insa doua meserii distincte. Cei care vor sa devina mediatori nu trebuie sa aiba neaparat studii juridice. Medierea se adreseaza si mediului de afaceri, stiut fiind ca de multe ori companii mari nu vor sa-si vada numele terfelit prin tribunale. “Mediul de afaceri este in cautarea unor solutii inteligente pentru adaptarea la noile conditii economice. Ceea ce se poate obtine in urma procedurii de mediere este o solutie de imediata aplicabilitate, durabila si eficienta, mult mai putin costisitoare si generata de parti”, se arata in prezentarea volumului “Medierea – oxigen pentru afaceri”. Cartea a aparut la editura Universul Juridic. (Iulia CRETU)

Conferinta mediatorilor vrinceni- cu prezenta lui Adrian Toni Neacsu

Fostul presedinte al Tribunalului, judecatorul Adrian Toni Neacsu, in prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii, s-a numarat printre membrii prezidiului de la conferinta “Medierea- oxigen pentru afaceri” organizata ieri de Camera Mediatorilor din Vrancea. Acesta s-a declarat din start un “prieten al mediatorilor pe plan local”. “Anul acesta, CSM s-a implicat ceva mai hotarit in sprijinirea medierii si pina acum exista deja doua protocoale semnate cu reprezentantii Consiliului de Mediere, unul cu Institutul Superior al Magistraturii si celalalt chiar cu CSM. In acest fel s-a creat un cadru prin care colaborarea si informarea in domeniul medierii poate functiona. Atit CSM cit si intregul sistem judiciar are un interes direct in reusita medierii in Romania. An de an, instantele se confrunta cu o crestere enorma a numarului de dosare. In 2010 s-a batut recordul cu un numar de 2,9 milioane de dosare, o crestere cu 20% fata de 2009”, a precizat Neacsu, care a explicat ca procesul medierii are sanse reale sa scada aceasta incarcatura pe instante dar sa duca si la o solutionare mai rapida a unor cauze. In sprijinul sustinerii activitatii de mediere s-a declarat si actualul presedinte al Tribunalului, judecatorul Costica Dita. Raspunzind la o intrebare din sala, acesta a promis ca va amenaja, in masura posibilitatilor, un spatiu in cadrul instantei vrincene pentru mediatori. La intilnirea gazduita de mediatorii vrinceni au venit colegi din mai multe judete ale tarii, dar si reprezentanti ai institutiilor publice, oameni de afaceri, juristi dar si reprezentanti ai altor profesii.
Catalina Anghene, in calitate

de gazda, a considerat evenimentul ca fiind unul extrem de reusit. (G. SAVA)