vineri, 30 noiembrie 2012

Ghid de bune practici pentru medierea transfrontaliera

post_lege_modif_192Mediatorii si magistratii vor avea in curand un ghid de bune practici privind medierea transfrontaliera. Timisoara a gazduit conferinta finala a proiectului “Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila”, la care au participat mediatori, judecatori si experti din cadrul Ministerului roman al Justitiei, precum si din statele partenere in proiect: Olanda, Germania, Bulgaria si Republica Moldova.
Obiectivul proiectului inceput in mai 2011 a fost promovarea medierii in cauzele cu elemente de extraneitate, prin organizarea de sesiuni de formare profesionala pentru judecatori, mediatori, reprezentanti ai institutiilor centrale din Statele Membre partenere; elaborarea unui Ghid de bune practici pentru specialistii in domeniu, precum si prin distribuirea unor brosuri de informare catre publicul larg, in scopul explicarii procedurii medierii in cauzele transfrontaliere.
Aproximativ 150 de judecatori, mediatori si specialisti de la nivelul ministerelor au fost instruiti prin intermediul a sase sesiuni de lucru, in abordarea cauzelor de mediere cu element de extraneitate. Publicul larg va fi informat despre posibilitatile de recurgere la medierea transfrontaliera, prin intermediul unei brosuri ce va fi tiparita si distribuita in 50.000 de exemplare (in limbile romana, engleza si franceza) la nivelul statelor partenere. „Toti practicienii si magistratii vor avea o sursa importanta de informare din brosura, dar mai ales din Ghidul de bune practici realizat in cadrul proiectului”, a declarat la conferinta de inchidere de la Timisoara Lidia Barac, presedintele Curtii de Apel Timisoara.
Prima din cele 5 Teme prezente in Ghid, „Privire de ansamblu asupra medierii in conflictele transfrontaliere – izvoare si domeniu de aplicare”, a fost prezentata de Zeno Daniel Sustac, expert in cadrul proiectului.
Inca din 2002, la nivelul Uniunii Europene s-au facut eforturi pentru construirea unei legislatii in domeniul medierii trasfrontaliere. Actul normativ care sta la baza acestuit tip de mediere este Directiva 2008/52/CE privind medierea. In prezentarea sa Zeno Sustac a atras atentia asupra diferentelor dintre medierea transfrontaliera si cea internationala, precizand ca prima intervine in situatiile in care partile unei dispute apartin statelor membre ale Uniunii Europene.
Cutuma sau obiceiul, actele normative interne sau internationale, practica judiciara, contractele intre parti, uzantele diplomatice, tratatele internationale, Conventia de la Haga sau recomandarile si directivele organizatiilor si institutiilor europene constituie izvoare ale medierii transfrontaliere in UE.
In prezentarea sa Zeno Sustac a enumerat si cele mai intalnite domenii in care se utilizeaza medierea transfrontaliera. Disputele din materia civila, familiala, comerciala, penala si privind protectia consumatorului sunt cele in care medierea trasfrontaliera functioneaza foarte bine, dar lista se poate extinde la aproape orice tip de conflict.
Pregatirea mediatorilor si costurile medierii sunt capitole importante in Directiva 2008/52/CE. Oficialii europeni considera ca sunt necesare mecanisme de control cu privire la calitatea serviciului de mediere in statele membre, asa cum este necesara si adoptarea unor Coduri deontologice si de conduita ale mediatorilor. „La nivelul UE se vorbeste despre un Brevet european de mediator si vor fi impuse anumite cerinte pentru cei care vor sa profeseze la un anumit nivel”, crede Zeno Sustac. El a mai precizat ca, in privinta costurilor medierii, „daca vorbim de posibilitatea subventionarii de catre stat a serviciului de mediere, este loc poate pentru un model asemanator avocatilor din oficiu, pentru anumite situatii.”
„Importanta formarii mediatorilor in domeniul conflictelor transfrontaliere”, Tema 2 din Ghid, a fost prezentata de Esperanza Torrijos Perez, mediator si avocat, impreuna cu Dietmar App, mediator si avocat, reprezentantii organizatiei nonguvernamentale MIKK (Mediation in International Child Conflicts) Germania. Sanda Lungu, judecator la Curtea de Apel Craiova si membru GEMME (Asociatia Europeana a judecatorilor care sprijina medierea), a prezentat Tema 5 din Ghid – „Promovarea si aplicarea medierii transfrontaliere. Aspecte legislative”
Proiectul “Promovarea medierii in cauzele transfrontaliere in materie civila” a beneficiat de finantare europeana prin Programul Specific “Justitie Civila” 2010 al Comisiei Europene.

http://www.clubmediatori.ro/2012/11/28/ghid-de-bune-practici-pentru-medierea-transfrontaliera/?lang=ro