Poate fi un cabinet de mediator locul in care un partaj in urma divortului sa fie mai avantajos fostilor soti decat instanta de judecata?
As incepe discutia despre partaj cu avantajul real oferit de restituirea taxei de timbru de catre instanta in cazul in care partajul a fost incheiat la mediator, ceea ce nu este de neglijat in ecuatia discutiei noastre. Dincolo de asta, as vrea sa va reamintesc faptul ca mediatorul lucreaza cu materialul clientilor, cu dorintele si necesitatile sale, in timp ce instantele de judecata lucreaza dupa niste tipare numite legi oferind o solutie “de-a gata” care nu intotdeauna se potriveste intereselor partilor ce se afla intr-un conflict.
Sa ne imaginam ca pentru fostul sot argintaria, cadou de nunta primita de la bunici, este o valoare de familie inestimabila, in timp ce pentru fosta sotie nu reprezinta mare lucru. Cu toate acestea, argintaria este ceruta in partaj de ambele parti, pentru ca, asa cum stim, in partajele in instanta incercam sa cerem cat mai mult pentru a obtine… cat putem. Pe acelasi principiu, masina, cumparata in timpul casatoriei, care fostei sotii ii este indispensabila fiindca locul sau de munca este la distanta de oras este ceruta de ambele parti pentru ca… partajele in instanta au solicitari pe principiul “sa ii iau tot” chiar daca fostului sot nu ii este atat de necesara.
Instanta de judecata, in baza legilor, va oferi fiecaruia cota legala din masa partajabila, iar, argintaria si masina, fiind evaluate la valori sensibil egale sunt distribuite, argintaria fostei sotii, si masina, asa cum poate parea fiesc, fostului sot, o distributie normala atata timp cat intre parti nu exista negocierea prezenta numai in procesele de mediere.
Care este diferenta intre solutia oferita de mediere si cea oferita de o hotarare judecatoreasca? Sar peste avantajele date de cheltuieli reduse, timp redus, confidentialitate, restituirea taxei de timbru si ma refer strict la solutie, cea scrisa in hotararea finala. De ce cred oamenii ca pot obtine in instanta mai mult decat pot dovedi ca au nevoie si ca li se cuvine, totul intr-o discutie libera, in cabinetul unui mediator? Comparand mai multe hotarari judecatoresti date pe baza acordurilor de mediere cu hotarari date in baza legilor, constat ca partile au primit ca si valoare tot atat indiferent de baza in care a fost emisa hotararea. Singura diferenta este ca in hotarile primite in baza acordului de mediere partile au primit ceea ce aveau nevoie in timp ce in partajele pe baza legii partile au primit numai ceea ce aveau dreptul.
Este medierea cea mai buna solutie pentru un partaj in urma divortului? Daca vrei sa afli mai multe despre mediere apeleaza la un mediator. Informarea este gratuita.Sursa :http://www.juridice.ro/181140/partajul-in-urma-divortului-la-mediator.html