luni, 16 ianuarie 2012

ARPCC: Custodia comuna. Concluziile raportului Proksch

Prof. Dr. jur. Roland Proksch este un specialist indrept din Germania , fost director al Institutului deAsistenta Sociala si culturala din Nuremberg (ISKA) si fost presedinte la Universitatea de Stiinte Aplicate din Nuremberg.

Dr. Proksch a fost mult timp implicat in sprijinirea cercetarii pe tema de separarii parintilor si a divortului. In 1998 Institutul a fost angajat de catre de Ministerul Federal al Justitiei din Germania pentru o cercetare privind punerea in aplicare a reformei privind drepturile copilului. Studiul a fost si este cunoscut in literatura de specialitate sub denumirea de Raportul Proksch [descarca]. Studiul afirma pentru prima oara, in baza unui set de date cuprinzator, ca aranjamentul de tip custodiecomuna (autoritate parinteasca comuna) este in beneficiul minorilor prin reducerea tensiunilor intre parinti, ca urmare a separarii.


Concluziile raportului Proksch sunt urmatoarele:

  • Cercetarea a putut astfel sa demonstreze ca nu exista un conflict de mame impotriva tatilor, ci conflicte intre parintii cu care copiii locuiesc (parintii rezidenti) si parintii cu care copiii lor nu locuiesc in mod statornic (parintii nerezidenti). Conform Dr. Proksch "eliminarea" unui parinte in procesul de transfer a custodiei unice da nastere la tensiuni considerabile, in timp ce, pe de alta parte, daca custodia comuna este obtinuta, nu ar exista un" perdant".
  • Se afirma ca obtinerea custodiei comune are o mare valoare simbolica si psihologica, in special pentru parintele care a fost in mod sistematic eliminat mai devreme. Desi intervine si celalalt parinte in educatia copilului, aceasta promoveaza, din lipsa de alternative mai bune, satisfacerea regulii de buna purtare in discutii din partea ambilor parinti.
  • Studiul afirma ca custodia comuna necesita ca tatal si mama sa fie implicati post-divort si aceasta aduce beneficii copiilor. Se reduc astfel conflictul presant si de multe ori extrem de emotional precum si procedurile costisitoare de judecata .
  • Studiul de asemenea precizeaza ca prin custodia comuna se promoveaza cooperarea consensuala a parintilor in solutionarea problemelor post-maritale si de acces, ceea ce este benefic copilului.
SURSA