joi, 19 ianuarie 2012

Curierul National - Medierea va trebui să fie procedura prealabilă obligatorie pentru soluţionarea unui litigiu înainte de a ajunge la instanţă

Consiliul de Mediere a organizat, marţi, un eveniment de predare a mandatului de către membrii Consiliului exercitat în perioada 2009-2011 şi preluarea mandatului de către noii membri, aleşi prin vot anul trecut. În urma alegerilor a fost ales preşedinte Dorin-Valeriu Bădulescu, vicepreşedinte, Ion Dedu, şi nouă membri ai Comisiei Permanente, care îşi vor exercita mandatul pe o perioadă de doi ani. "Medierea va trebui să fie procedura prealabilă obligatorie pentru soluţionarea unui litigiu înainte de a ajunge la instanţă. Proiectele prioritare de pe agenda mea vizează creşterea notorietăţii medierii în rândul populaţiei şi strângerea relaţiilor cu instituţiile din domeniul justiţiei. Din punct de vedere economic e mai avantajos pentru societăţile comerciale şi oameni, pentru că are loc o rezolvare rapidă a conflictelor. Decât să stea pe rolul instanţelor un an, mai bine rezolvă problemele cu ajutorul medierii într-o săptămână în mod rapid şi în acelaşi timp ieftin", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin-Valeriu Bădulescu. 


Acesta a spus că profesiei, ca să se bucure de un real succes şi să fie folosită la nivelul întregii societăţi, trebuie să îi crească notorietatea şi să aibă loc o schimbare de mentalitate, pentru că rezolvarea problemelor trebuie să se facă pe calea dialogului, şi nu în instanţă. "Consiliul îşi propune să realizeze în viitorul apropiat adoptarea în Parlament a proiectului de lege a constituirii corpului de mediatori, pentru un mediator puternic care să soluţioneze litigii. De asemenea, un obiectiv este şi crearea unui cadru flexibil, iar statutul mediatorului să fie mai bine definit", a subliniat Dorin-Valeriu Bădulescu.


Vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Ion Dedu, şi-a propus, în cadrul mandatului său, ca medierea să fie procedura prealabilă obligatorie pentru ca oamenii să apeleze înainte de instanţă. "Trebuie să facem ceva ca oamenii să înţeleagă că trecem de la o situaţie conflictuală la una de dialog. Avem un mandat în care va trebui să facem medierea funcţională pentru că 4.000.000 de dosare se află pe rolul instanţelor, iar judecătorii sunt sufocaţi, în acest caz medierea vine ca un balon de oxigen pentru societate", a precizat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Ion Dedu. Acesta a arătat că proiectele sale prioritare sunt legate de trecerea prin Parlament şi modificarea Legii 192/2006, fapt pentru care Consiliul de Mediere se află în discuţii cu membrii Parlamentului. Un alt proiect este şi fluidizarea autorizării mediatorilor, dar şi creşterea calităţii cursurilor de mediatori formate din cursuri de comunicare, negociere şi teoria conflictelor. Ion Dedu consideră că medierea nu are legătură cu dreptul, ea este făcută de cei cu vocaţie şi voinţă prin calea dialogului. "Văd profesia cu un viitor extraordinar. Dacă vom coopera la crearea acestui sistem, medierea va avea un succes la nivelul întregii societăţi. Vom face demersuri la Curţile de Apel pentru protocoale încât să acoperim fiecare zonă de judecătorie cu mediatori pentru ca oamenii să aibă unde să se ducă", a subliniat vicepreşedintele Consiliului de Mediere.

Ion Dedu: 89-95% din speţe sunt rezolvate la mediator

De asemenea, Ion Dedu este de părere că profesia de mediator are nevoie de promovare, comunicare (judecători, avocaţi, mediatori, presă). În urma discuţiilor dintre Consiliul de Mediere şi Ministerul Muncii s-a luat decizia înfiinţării Oficiului Naţional de Mediere şi Arbitraj. Totodată, sâmbătă, la şedinţa Comisiei Permanente şi a Consiliului de Mediere s-au discutat autorizări şi programe de formare în domeniul medierii, organizare şi funcţionare de derulare de proiecte a Consiliului. Curierul National - 16 ianuarie 2012


In acelasi sens va supun atentia asupra primelor hotarari luate de noul CdM in sedinta din 14.01.2012 APMR.