vineri, 8 noiembrie 2013

Președintele Traian Băsescu, mediatorul constitutional al Romaniei, premiat la Gala Mediatorilor 2013


Consiliul de Mediere împreună cu Centrul Internațional Pentru Soluționarea Disputelor — România, UNICEF și alți parteneri au organizat joi Gala mediatorilor 2013 — Mediator's Awards 2013.
Printre invitatii serii s-a aflat si Președintele Traian Băsescu, care potrivit Constituției este "mediatorul constituțional"."Prima condiție pentru un mediator este să fie sincer, iar eu recunosc că prin Constituție sunt mediatorul constituțional în societatea românească, în relațiile societății cu instituțiile, în relațiile între instituții. Dar trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reușit grozav, iar dvs. vă doresc din tot sufletul să vă reușească medierile mai bine decât mi-a reușit mie. Prin natura muncii dvs., lucrați foarte aproape de oameni, președintele lucrează cu instituții de multe ori, este mai dificil", a declarat Băsescu, joi, la "Gala Mediatorilor 2013".







Potrivit acestuia, funcția de mediator are o "încărcătură umană" care implică, dincolo de rațiune și de probitate profesională, și multă "căldură umană".

“Avantajul pe care îl aveţi şi este extraordinar este acela că de la dumneavoastră ambele părţi pleacă mulţumite, ceea ce aproape niciodată nu se întâmplă în justiţie. Întotdeauna cel care pierde va spune că a fost nedreptăţit. Sigur că va spune pe nedrept că a fost nedreptăţit, pentru că judecătorul este corect, aplică legea. Dar înţelegerea unei părţi, a celei care pierde, de regulă, este aceea că a fost nedreptăţit, pentru că el de aceea s-a dus în instanţă, să îşi găsească dreptatea. Iar dacă nu este dreptatea lui, înseamnă că nu e drept”, a mai declarat Traian Băsescu.
"Este extraordinar de important că prin lege, prin legislație, s-a creat și instituția mediatorului, acela care, de multe ori, poate suplini lipsa capacității de comunicare între oameni — soți și soții, prieteni de-o viață la un moment dat nu mai pot comunica, iar instituția dvs. este aceea care are ca principală misiune să redeschidă comunicarea", a subliniat Traian Băsescu.
Titlul de "ambasadori ai medierii" l-au mai primit deputatul Alina Gorghiu, prefectul Bucureștiului, Georgeta Gavrilă, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Mihail Fâca, Cristi Danileț, membru CSM, președintele instanței supreme, Livia Doina Stanciu, Avocatul Poporului, Anastasiu Crișu, directorul Institutului Național al Magistraturii, Octavia-Spineanu Matei, secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru.