(...) Prin definiție, medierea este o forma alternativa de rezolvare pe cale amiabila a litigiilor intre doua sau mai multe parti. Mediatorul ar trebui sa asculte argumentele partilor si sa propuna solutii astfel incat acestea sa ajunga la un numitor comun, fara a mai fi nevoie sa se ajunga in instanta (pentru toate capetele litigiului sau doar pentru o parte). Daca partile implicate cad la pace, atunci se incheie acordul de mediere care reprezinta stingerea conflictului dintre parți. Conflictul parților nu mai ajunge in instanța, adica nu mai ia forma judiciara, iar daca medierea se face in timpul judecații acesta se stinge, in condițiile consemnate intr-un inscris care trebuie prezentat fie notarului pentru autentificare, fie instanței pentru pronunțarea unei hotarari de expedient.
(...) Textele legale citate nu obliga la mediere in ințelesul descris mai sus. Reclamantul nu este obligat ca anterior introducerii cererii de chemare in judecata privind anumite litigii sa incerce sa se impace cu paratul. Singura obligație prealabila legala priveste obligația de a participa la o sedința de informare privind medierea.
(...)Altfel spus, reclamantul trebuie doar sa participe la o sedința de informare in fața unui mediator unde i se vor aduce la cunostința beneficiile teoretice ale medierii, chiar in cazul lui concret, fara insa ca mediatorul sa treaca efectiv la activitatea de negociere asistata care constituie conținutul propriu-zis al medierii.(...)Conform legii, dovada participarii la sedința de informare se va face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Certificatul de informare trebuie semnat de mediator si de parțile participante la sedința de informare, iar eliberarea documentului se va face numai dupa semnarea lui de catre mediator si toate parțile conflictului independent de susținerea informarii in comun sau individual".
Sursa Adrian Toni Neacşu - fost judecător la Judecătoria Panciu şi Tribunalul Vrancea. A fost preşedintele tribunalului în două mandate, începând din 2006, şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 2011. În prezent conduce mai multe publicații naționale de specialitate juridică şi este autor de studii, eseuri şi opinii juridice.