joi, 16 mai 2013

Medierea conflictelor penale. Obligatorie sau facultativa?


La acel moment am tot încercat să explic faptul că nici medierea şi nici şedinţa de informare nu sunt obligatorii în materie penală, însă ori de câte ori am încercat să mut discuţia asupra textului de lege aceasta devia de la subiect.            
Ei bine, revin, pentru că sunt convinsă că, în timp, medierea conflictelor penale va funcţiona în România la fel cum funcţionează în SUA precum şi în unele state membre ale UE.
Legea 115/2012 a modificat Legea 192/2006 şi a introdus un articol şi un alineat relevante pentru tema care a făcut obiectul dezbaterilor în luna ianuarie a acestui an. Este vorba despre art. 601 alin. 1 lit. g) care prevede „în litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de soluţionare a conflictelor, părţile şi/sau partea interesată, după caz, sunt ţinute să facă dovada că au participat la şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii, în următoarele materii: g) în cazul infracţiunilor pentru care retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă făptuitorul este cunoscut sau a fost identificat, iar victima îşi exprimă consimţământul de a participa la şedinţa de informare împreună cu făptuitorul; dacă victima refuză să participe împreună cu făptuitorul, şedinţa de informare se desfăşoară separat.”    Şi despre art. 2 alin. 12 care prevedeinstanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare în judecată, sau după declanşarea procesului până la termenul dat de instanţă în acest scop, pentru litigiile în materiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a)-f).”            

Art. 2 alin. 12 vorbeşte despre cererea de chemare în judecată şi reclamant, termeni întâlniţi doar în dreptul civil. De asemenea, acelaşi articol vorbeşte despre inadmisibilitatea cererii de chemare în judecată (nu a plângerii), iar la final prevede că inadmisibilitatea se aplică „în materiile prevăzute de art. 601 alin. (1) lit. a)-f).”
Obligativitatea şedinţei de informare în materie penală este prevăzută la litera g) a art. 601, deci sancţiunea de la art. 2 alin. 12 nu se aplică în materie penală.