miercuri, 27 aprilie 2011

Inca o potlogarie marca Ionel Botis.Ex-ministrul Muncii a facut, prin ordin, mediatori care nu au statut legal si pot fi sanctionati penal daca exercita aceasta profesie!




Inca o potlogarie marca Ionel Botis.Ex-ministrul Muncii a facut, prin ordin, mediatori care nu au statut legal si pot fi sanctionati penal daca exercita aceasta profesie!


Miercuri, 27 aprilie 2011 16:21 | Scris de Adina A.STANCU - R.SAVALIUC 

Mediatorii din tara sunt foarte suparati pe ministrul Ionel Botis, care a mai facut o boacana inainte de a fi descoperit cu conflictul de interese. 

Mai precis, ministrul demisionat al Muncii a facut o reglementare paralela, care incalca legea existenta deja in materia medierii. 

Cum? Simplu - A semnat un Ordin al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011 care, culmea, nu au statut de mediator conform legii. Acest ordin a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011
Numai ca fostul ministru trebuia sa stie ca dispozitiile Sectiunii 4 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca nu sunt corelate cu dispozitiile Legii nr.192/2006, instituind o procedura paralela care incalca flagrant principiile fundamentale ale medierii si ale profesiei de mediator. (cum am si sustinut http://mediatornet.blogspot.com/2011/03/domnilor-mediatoripentru-anul-2011-nu.html)
Conducerea Consiliului de mediere a initiat demersurile oficiale pentru clarificarea situatiei sesizate mai jos. Mai mult decat atat, toti cei care se afla pe listele lui Botis NU pot profesa pentru ca, neavand statutul legal, nu pot exercita aceasta activitate intrucat sunt pasibili de raspundere penala.
La finele lunii martie a acestui an, urma sa aiba loc la Ministerul Muncii o prima intalnire cu reprezentantii Ministerului Muncii pe marginea acestui subiect. Intalnirea nu a mai avut loc si urmeaza a fi reorganizata.
Numirea unor persoane care nu au autorizatie ca mediatori, intr-o functie publica denumita "mediator" prin ordinul ex-ministrului Ionel Botis a ramas asa cum a stabilit, nelegal, fostul demnitar si cum a aparut in Monitorul Oficial. Intre timp, Botis a fost obligat sa demisioneze dupa potlogaria facuta cu proiectul in care era salariata si sotia sa, Ligia, a fost cercetat de ANI si, mai nou, trebuie sa faca drumuri la DNA. In acest timp, e firesc ca toti cei aflati pe listele cu pricina, facuti mediatori peste noapte prin acest ordin, sa se abtina sa-si intre in paine pana cand lucrurile nu se vor lamuri cu ocazia intrevederi pe care reprezentantii Consiliului de Mediere o vor avea cu reprezentantii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pe marginea acestui subiect, Lumeajustitiei.ro a solicitat presedintei Consiliului de Mediere, Anca Ciuca, un comentariu pe care il redam integral:
Prin Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 - privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011,publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011, Consiliul de mediere apreciaza ca au fostincalcate prevederile legalein materia medierii, asa cum sunt cuprinsein Legea 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art.7 din Legea 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, poate fi mediator persoana care indeplineste conditiilestabilite de lit. a – g. Acestea prevad „a) capacitatea deplina de exercitiub) minim de 3 ani vechime in munca, c) are studii superioare”, d) este apta din punct de vedere medical”, dar si conditii specifice profesiei de mediator care trebuie indeplinite, respectiv „d) se bucura de o buna reputatie si nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni intentionate, de natura sa aduca atingere prestigiuluie) a absolvit cursuri pentru formarea mediatorilor,in conditiile legii, sau un program postuniversitar de nivel masterin domeniu, acreditat conform legii si avizat de Consiliul de mediere, si g) a fost autorizat ca mediator, in conditiile prezentei legi”.
Art.7 din Legea 192/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste conditiile in care o persoana poate sa fie mediator, precizand la lit. f faptul ca aceasta trebuie sa faca dovada ca a fost format ca mediator, iar la lit.g este inclusa prevederea expresa ca aceasta sa fie autorizata ca mediator,in conditiile Legii 192/2006, de Consiliul de mediere.
Pentru a asigura accesul celor interesati la mediere, Consiliul de mediere intocmeste si actualizeaza periodicTabloul mediatorilor.in Tablou sunt incluse toate persoanele care indeplinesc conditiile art.7, expres cerute de Legea 192/2006 pentru a fi mediator.
Tabloul mediatorilor se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si poate fi consultat on-line pe portalul oficial al Consiliului de mediere www.cmediere.ro . In forma publicata in Monitor, Tabloul mediatorilor a fost distribuit in anii anteriori catre toate instantele, parchete, ministere si autoritati publice de nivel national, iar pe portalul Ministerului de justitie poate fi consultat permanent on-line. 
Prin art.12 alin. (5) din Legea 192/2006, se sanctioneaza activitatea ca mediator fara ca persoana respectiva sa fie autorizata conform art.7, astfel:Exercitarea profesiei de mediator de catre persoane care nu au dobandit calitatea de mediator autorizat,in conditiile prezentei legi, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale”.
Astfel, apreciind ca prin Ordinului Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1100/2011 -privind aprobarea listelor arbitrilor si mediatorilor desemnati pentru solutionarea conflictelor de interese in anul 2011,publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 186 din 17/03/2011, au fost incalcate grav prevederile Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, Consiliul de mediere a adresat o invitatie la dialog Ministerului Muncii cu scopul de a clarifica situatia si de a face demersurile necesare pentru remedierea acestora.
Din pacate, demersul a fost momentan zadarnicit de schimbarile survenite la nivelul conducerii ministerului, dar situatia ramane in continuare o prioritate pentru Consiliul de mediere si demersurile vor fi reluate cat mai curand”.
http://www.rauflorin.ro/legislatie/new/LEGE%20168%201999%20solutionarea%20conflictelor%20de%20munca.pdf - LEGEA nr. 168 / 12.11.1999 privind solutionarea conflictelor de munca actualizata pana la  27.07.2007 (Textul initial a fost publicat in MONITORUL OFICIAL 582 din 29.11.1999 si este actualizat  prin modificarile si 
completarile aduse prin: ORDONANTA DE URGENTA nr. 138 / 14.09.2000; LEGEA 261/19.07.2007.)