vineri, 15 aprilie 2011

Tabloul Mediatorilor Vrancea expus in holul Judecatoriei Adjud



Asociaţia pentru promovarea medierii, înfiinţată acum câteva luni a realizat un tablou în care se regăsesc toţi mediatorii autorizaţi din judeţul Vrancea. Acesta a fost expus, vineri, 15 aprilie, în holul Judecătoriei Adjud. Asociaţia pentru promovarea medierii a reuşit „să adune” foarte multe aprecieri din partea oamenilor în ceea ce priveşte metodele de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă. Pe lângă scopul de a rezolva conflicte fără apelarea la instanţa de judecată, Asociaţia pentru promovarea medierii mai are un scop destul de important şi anume de a promova medierea şi profesia de mediator pe plan local, judeţean şi regional. „Foarte mulţi jurişti confundă acordul de mediere cu tran-zacţia. Din punctul meu de vedere, avocatul este un logician care îţi explică de ce trebuie să accepţi o variantă, actul încheiat fiind tranzacţia, în schimb dacă te duci la un mediator, acesta te determină să-ţi cauţi singur varianta care ţi se potriveşte cel mai bine, soluţia fiind a ta şi nu a altcuiva, actul încheiat fiind acordul de mediere. Sperăm ca în maxim 2 luni de zile, să finalizăm un nou tablou al mediatorilor autorizaţi pe care îl vom afişa în holul Judecătoriei Panciu”, a precizat Nicolae Dediu, mediator autorizat al Consiliului de Mediere şi vicepreşedinte al Camerei Mediatorilor Vrancea. De asemenea, secretara munici-piului Adjud, Ştefania Şara-dici, care este şi mediator, susţine foarte mult ideea de reconciliere pe cale amiabilă şi aplanarea conflictelor de orice natură încă de la început, medierea fiind o alternativă la procesul de instanţă. „Acum putem afirma fără să greşim că şi justiţiabilii municipiului Adjud sunt informaţi despre existenţa medierii şi a profesiei de mediator. Medierea este o alternativă viabilă la procesul din instanţă”, a spus Ştefania Şaradici.
În tabloul expus pe holul instanţei de judecată sunt înscrişi toţi mediatorii autorizaţi din judeţ, chiar dacă ei nu sunt membri APM. Această acţiune aparţine şi este finanţată în totalitate de către Asociaţia pentru Promovarea Medierii.

Beneficiile apelării la mediere

Pe lângă economia de timp, bani şi stres, medierea mai oferă şi alte beneficii. Unul dintre ele este fixarea datei şi a orei la care să aibă loc şedinţa. La instanţa de judecată nu se ţine cont de programul părţilor şi poate fi chiar reprogramată. Şedinţa de mediere nu are li-mită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înţelegere parţială, discuţiile fiind continuate la o şedinţă ulterioară. Dacă la instanţa de judecată, dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părţile îşi pot alege mediatorul. Un beneficiu este că şedinţa de la mediator nu este publică aşa cum este la instanţa de judecată. Astfel, nimeni nu va şti problema cu care părţile s-au prezentat în faţa mediatorului.
Prin mediere se sting conflicte existente dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariţia altor neînţelegeri. Mediatorul nu judecă părţile ci doar facilitează dialogul dintre ele în vederea soluţionării în favoarea ambelor părţi. În cazul în care medierea nu este o reuşită, părţile au întotdeauna alternativa procesului la instanţa de judecată.