În Săptămâna Mare
De Mioara RobuChiar dacă am trecut prin Săptămâna Mare din postul Paştelui şi ar fi trebuit să fim mai împăciuitori şi mai iertători, mulţi dintre noi au preferat să ajungă în faţa judecătorului şi să deschidă acţiuni pe rolul instanţelor chiar şi în această săptămână. Rolul instanţelor s-a umplut cu zeci de dosare nou înregistrate, vrâncenii uitând aproape în totalitate că există medierea care este o alternativă la procesul în instanţă şi care oferă foarte multe beneficii.
Chiar dacă au fost în Săptămâna Mare, ultima săptămână de post, vrâncenii au rămas fideli litigiilor şi judecăţilor chiar dacă au avut la îndemână calea medierii sau chiar a împăcării. Pe rolul instanţelor din judeţ, chiar din primele zile ale săptămânii trecute au fost înregistrate dosare cu zecile, de parcă la instanţă ar fi ultima speranţă a omenirii. Numai pe rolul Tribunalului Vrancea au fost înregistrate, potrivit Portalului instanţelor de judecată, circa 80 de cauze, în timp ce Judecătoria Focşani a fost asaltată în primele două zile ale săptămânii trecute, cu 162 de dosare noi. Fiecare vine la instanţă cu problemele sale dar mulţi uită că prin iertare şi îngăduinţă se ajunge la cea mai bună judecată. Şi instanţele din judeţ stau la fel de bine la capitolul dosare intrate pe rol în Săptămâna Mare. De exemplu, la Judecătoria Panciu au fost înregistrate 61 de dosare în numai două zile iar la Adjud numai 25. Deşi în majoritatea cazurilor s-ar putea apela la mediere fără ca dosarele să mai ajungă pe rolul instanţelor, vrâncenii preferă să se judece decât să găsească o cale de mijloc care să mulţumească ambele părţi. „Oamenii nu apelează la mediere la nivelul la care ne aşteptam. Nu e creată încă acea mentalitate. Probabil că atunci când instanţa de la Focşani se va muta în noul sediu, vom avea acolo un birou de informare“, a precizat Iulian Mocanu, preşedintele Camerei Mediatorilor Vrancea.
***
Reamintim că pe lângă economia de timp, bani şi stres, medierea mai oferă şi alte beneficii. Unul dintre ele este fixarea datei şi a orei la care să aibă loc şedinţa. La instanţa de judecată nu se ţine cont de programul părţilor şi poate fi chiar reprogramată. Şedinţa de mediere nu are li-mită de timp, motiv pentru care unele medieri se pot finaliza în câteva minute iar altele după câteva ore sau poate fi încheiată cu o înţelegere parţială, discuţiile fiind continuate la o şedinţă ulterioară. Dacă la instanţa de judecată dosarele sunt repartizate aleatoriu, la un judecător sau complet de judecată, în mediere, părţile îşi pot alege mediatorul. Un beneficiu este că şedinţa de la mediator nu este publică aşa cum este la instanţa de judecată. Astfel, nimeni nu va şti problema cu care părţile s-au prezentat în faţa mediatorului. Prin mediere se sting conflicte existente dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariţia altor neînţelegeri. Mediatorul nu judecă părţile ci doar facilitează dialogul dintre ele în ve-derea soluţionării în favoarea ambelor părţi. În cazul în care medierea nu este o reuşită, părţile au întotdeauna alternativa procesului la instanţa de judecată.
http://www.monitoruldevrancea.ro/monitorul_de_vrancea-2-107612.htm - 26 aprilie 2011