vineri, 29 noiembrie 2013

DIRECTIVA 2013/11/UE privind soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum

Directiva SAL  (solutionarea alternativa a litigiilor ) şi Regulamentul SOL au aparut ca urmare a unor propuneri formulate de Comisia Europeană în anul 2011, cu scopul de a îmbunătăți „funcționarea pieței interne de vânzare cu amănuntul şi în special, de a consolida măsurile de despăgubire pentru consumatori”.


Directiva şi Regulamentul au fost adoptate în data de 12 martie 2013 de Parlamentul European şi vor intra în vigoare in termen de 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al UE, urmând să fie transpuse în dreptul intern al statelor membre, în termen de 2 ani de la data publicării.

Aceasta Directiva se adresesaza litigiilor dintre consumatori și comercianți, urmarindu-se imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de aceste entitati si  incurajarea solutionarii pe cale extrajudiciară a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi. Soluționarea litigiilor prin soluții extrajudiciare oferă o posibilitate de rezolvare mult mai rapidă, cu costuri mult mai mici, cu un grad mare de confidențialitate, iar soluția este generată chiar de către părți. Directiva se adresează în primul rând consumatorilor care au un litigiu privitor la achiziţionarea de bunuri sau servicii de pe piaţa internă a Uniunii Europene. La nivelul Uniunii Europene s-a constatat faptul că pierderile financiare suportate de consumatori datorită achiziţionării de bunuri şi servicii se ridică la 0,4% din PIB-ul UE.

Directiva garantează consumatorilor europeni posibilitatea de a-și rezolva diferendele într-un timp cât mai scurt, cu costuri cât mai reduse, oferind astfel o alternativă la metodele judiciare clasice. Litigiile transfrontaliere reprezintă o pondere importantă în cadrul litigiilor existente între consumatori şi comercianţi şi prin urmare era nevoie de o reglementare unitară, coerentă, la nivel european.

Entitățile SAL sunt furnizori de servicii de soluționare alternativă a litigiilor, care implică existența unei terțe persoane (arbitru, mediator, Ombudsman sau/ și camera de recurs, aceasta excluzând negocierile directe între părți), care propune sau impune o soluție sau reunește părțile pentru a le ajuta să găsească o soluție. In ceea ce priveste entitatile SOL, acestea sunt acele entitati care ofera servicii integral online. La nivelul Uniunii Europene va fi creata o platforma online care va oferi consumatorilor acces la informatii privitoare la furnizorii de servicii SOL, impartiti pe domenii de activitate. Aceeasi platforma va fi folosita pentru serviciile SOL.

Concret, persoana prejudiciata prin achiziţionarea online a unui produs sau serviciu va putea depune o plangere prin intermediul acestei platforme. Plangerea va fi comunicata comerciantului tot prin intermediul acestei platforme. Dupa ce comerciantul şi consumatorul au ajuns la un acord cu privire la entitatea care va soluţiona conflictul dintre ei, entitatea SAL va fi notificată iar mai departe procedura aplicabila va fi cea specifica acelei metode de soluţionare alternativa a litigiului.
Practic platforma online acţionează ca un element de intermediere a comunicărilor dintre consumatori, profesionişti şi entităţile SAL sau SOL învestite de părţi cu soluţionarea litigiilor.

Directiva obligă statele membre să transpună directiva în dreptul intern, în cel mult doi ani de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Până la acest moment directiva nu a fost publicată în JOUE.
Încă nu s-a stabilit o dată exactă pentru transpunerea acestei directive, însă în mod cert va trebui să respectăm termenul impus de directivă.

Având în vedere numărul extrem de mare al utilizatorilor de internet din România, sunt ferm convinsă că odată cu transpunerea acestei directive atât medierea directă, dar şi medierea între persoane aflate la distanţă vor fi folosite pe scară largă în România, Alina Gorghiu – deputat. DIRECTIVA 2013/11/UE

joi, 28 noiembrie 2013

Medierea este un drept! Medierea - un bun national!

In data de 28 noiembrie 2013 Consiliul de Mediere a organizata la Bucuresti Conferința Nationala a Mediatorilor, cu tema „Medierea un bun național”, fiind  prezenti peste 400 de mediatori din tara. 

Acestora li s-au alaturat o serie de invitati: Corneliu Visinoiu - consilier al primului-ministru Victor Ponta, Catalin Tiuch - consilier al Presedintelui Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea, Nicoleta Miclaus -de la Directia elaborate acte normative a MJ din Romania, Ramona Bulcu - procuror-sef si purtator de cuvant al Parchetului General, Emilian Radu - Prim-Vicepresedinte UPLR, Aurelian Popa Radulescu - consilier al Presedintelui UNNPR, Katalin-Barbara Kibedi -fost secretar de stat in MJ, Av. dr. Gheorghe FLOREA Presedinte Uniunea Nationala a Barourilor din România s.a..


In cadrul conferintei au fost sustinute si o serie de workshop-uri interactive cu teme de actualitate si de mare interes in randul mediatorilor:
- informarea etapa prealabila incheierii contractului de mediere,
- calitatea serviciului de mediere,
- consecinte ale acordului de mediere ODR,
- necesitati si reguli cu privire la publicitate si promovare,
- medierea transfrontaliera,
- personal branding in mediere.








"Mesajele pe care le-am primit, începând de la prim-ministrul României, continuând cu președintele Camerei Deputaților, Ministerul Justiției și alte autorități, a fost acela de sprijin necondiționat în tot ceea ce facem, ca parteneri de dialog, ca parteneri potențiali pentru justiția română și nu numai", a spus Valeriu Bădulescu joi la Conferința Națională a Mediatorilor.

” Societatea romaneasca a inregistrat o crestere prin mediere.Medierea este o prioritate pentru sanatatea justitiei. Cel mai mare avantaj al medierii este ca partile ajung la solutie. Medierea ajuta atat justitia cat si cetateanul. Parlamentul va tine cont de nevoile dumneavoastra in procesul legislativ”. Acesta este mesajul transmis catre participantii la conferinta de catre Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, prezentat de Catalin Tiuch, consilier al Presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.
“Tin sa precizez ca eu ca notar, ca mediator cat si conducerea notarilor va transmitem toate cele bune si va consideram partenrii nostrii in justitie si in afaceri.Notarii publici nu se doresc mediatori de dreptMediatorul poate merge cu acordul de mediere la instanta sau la notar. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania doreste ca parteneriatul dintre notari si mediatori sa fie strans” . Declaratia ii apartine dlui. Aurelian Popa Radulescu, consilier al Presedintelui Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, in cadrul  Conferintei Nationale a Mediatorilor 2013.

"Calea medierii spre eficienta, ca institutie, nu este decât cea a conlucrarii oneste cu ceilalti profesionisti si societatea civila, spre binele tuturor! Exista obstacole de trecut: barierele de cunoastere, întelegere si încredere a justitiabililor, exersarea ca profesionisti autentici a mediatorilor, dintre care sunt foarte multi avocati. Esential este ca disponibilitatea si interesul de a sustine si promova aceasta metoda alternativa de solutionare a litigiilor sa fie reala si acestea sa nu fie afirmate prin opozitie cu serviciile avocatiale!" Av. dr. Gheorghe FLOREA Presedinte Uniunea Nationala a Barourilor din România.

"România, pe partea de legislație de mediere, este mult în fața unor alte state membre ale Uniunii Europene, suntem nominalizați ca exemplu de urmat, avem un organism autonom de interes public care coordonează și reglementează profesia de mediator, în baza legii speciale, avem un statut aparte în societatea românească, suntem, la urma urmei, acel factor de echilibru social, atât de necesar într-o societate contemporană", a declarat Zeno Șuștak.

vineri, 22 noiembrie 2013

Rezumatul Sedintei Consultative din 22.11.2013


La sedinta Comisiei Consultative  a Mediatorilor subiectul esential discutat la format Capitolul 9 din Statut (Cap.1-8 fiind dezbatute la sedintele anterioare de la Piatra-Neamt si Brasov din anul 2013), respectiv organizarea  profesiei de mediator.

Au fost formulate cateva variante ale acestei organizari, fiind prezentat si un sondaj in acest sens.



In finalul discutiilor s-a conluzionat faptul ca trebuie supus dezbaterii tuturor mediatorilor autorizati ai Consiliului de Mediere urmatoarele aspecte:
- se doreste o alta organizare a mediatorilor decat cea prezenta (asociatii)  si daca da, sub ce forma si ce denumire?
- aceasta noua organizare sa fie la nivel judetean, teritorial sau la nivel de curti de apel?

Consiliul de Mediere va supune aceste aspecte spre dezbatere si cunostinta mediatorilor autorizati, fixand un termen de raspuns (30.01.2014), urmand ca rezultatele sa fie centralizate si sa exprime vointa clara a corpului mediatorilor cu privire la organizarea profesiei de mediator.





joi, 14 noiembrie 2013

Statutul profesiei de mediator - PROIECT

Proiectul Statutului profesiei de mediator, care va intra în dezbaterea reprezentanţilor Asociaţiilor profesionale din domeniul medierii în cadrul şedinţei Comisiei Consultative a corpului profesional, convocată la sediul Consiliului de Mediere pe data de 22.11.2013, începând cu ora 10.00.
Proiectul a fost trimis şi prin newsletter tuturor mediatorilor autorizaţi şi asociaţiilor profesionale pentru consultare în vederea formulării propunerilor de completare sau modificare considerate necesare.
Membrii Grupului de Lucru pentru elaborarea Statutului profesiei de mediator constituit la nivelul Consiliului de Mediere, adresează rugămintea tuturor mediatorilor şi reprezentanţilor Asociaţiilor profesionale să trimită propunerile rezultate în urma acestei consultări la adresa secretariat@cmediere.ro, până la data de 20.11.2013 în vederea pregătirii lor pentru prezentare şi dezbatere în şedinta Comisiei consultative menţionată mai sus.
Membrii Grupului de Lucru pentru elaborarea Statutului profesiei de mediator

Referinţe

marți, 12 noiembrie 2013

Conferința Națională a Mediatorilor „Medierea un bun național” - 28 noiembrie 2013


Consiliul de Mediere anunță organizarea Conferinței Naționale a Mediatorilor, cu tema „Medierea un bun național”.
Evenimentul va fi organizat joi, 28 noiembrie 2013, începând cu ora 09.30, în București, la Hotelul Marshal Garden, situat în Calea Dorobanților nr. 50B, Sector 1.


Înscrierile de participare la Conferință se pot face la adresa de e-mail: conferinta@cmediere.ro, în perioada 01-21.11.2013 și în limita locurilor disponibile.
Condiţii de participare pentru mediatori: să fie mediatori autorizaţi cu drept de exercitare a profesiei; să aibă legitimaţia de mediator vizată pe 2013să completeze formularul de înscriere.
Agenda și formularul de înscriere sunt ataşate şi au fost transmise şi prin Newsletterul Consiliului de Mediere.

Dorin Valeriu Bădulescu
Președintele Consiliului de Mediere

Referinţe

vineri, 8 noiembrie 2013

Președintele Traian Băsescu, mediatorul constitutional al Romaniei, premiat la Gala Mediatorilor 2013


Consiliul de Mediere împreună cu Centrul Internațional Pentru Soluționarea Disputelor — România, UNICEF și alți parteneri au organizat joi Gala mediatorilor 2013 — Mediator's Awards 2013.
Printre invitatii serii s-a aflat si Președintele Traian Băsescu, care potrivit Constituției este "mediatorul constituțional"."Prima condiție pentru un mediator este să fie sincer, iar eu recunosc că prin Constituție sunt mediatorul constituțional în societatea românească, în relațiile societății cu instituțiile, în relațiile între instituții. Dar trebuie să recunosc faptul că mie nu mi-a reușit grozav, iar dvs. vă doresc din tot sufletul să vă reușească medierile mai bine decât mi-a reușit mie. Prin natura muncii dvs., lucrați foarte aproape de oameni, președintele lucrează cu instituții de multe ori, este mai dificil", a declarat Băsescu, joi, la "Gala Mediatorilor 2013".







Potrivit acestuia, funcția de mediator are o "încărcătură umană" care implică, dincolo de rațiune și de probitate profesională, și multă "căldură umană".

“Avantajul pe care îl aveţi şi este extraordinar este acela că de la dumneavoastră ambele părţi pleacă mulţumite, ceea ce aproape niciodată nu se întâmplă în justiţie. Întotdeauna cel care pierde va spune că a fost nedreptăţit. Sigur că va spune pe nedrept că a fost nedreptăţit, pentru că judecătorul este corect, aplică legea. Dar înţelegerea unei părţi, a celei care pierde, de regulă, este aceea că a fost nedreptăţit, pentru că el de aceea s-a dus în instanţă, să îşi găsească dreptatea. Iar dacă nu este dreptatea lui, înseamnă că nu e drept”, a mai declarat Traian Băsescu.
"Este extraordinar de important că prin lege, prin legislație, s-a creat și instituția mediatorului, acela care, de multe ori, poate suplini lipsa capacității de comunicare între oameni — soți și soții, prieteni de-o viață la un moment dat nu mai pot comunica, iar instituția dvs. este aceea care are ca principală misiune să redeschidă comunicarea", a subliniat Traian Băsescu.
Titlul de "ambasadori ai medierii" l-au mai primit deputatul Alina Gorghiu, prefectul Bucureștiului, Georgeta Gavrilă, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Mihail Fâca, Cristi Danileț, membru CSM, președintele instanței supreme, Livia Doina Stanciu, Avocatul Poporului, Anastasiu Crișu, directorul Institutului Național al Magistraturii, Octavia-Spineanu Matei, secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru.