joi, 10 octombrie 2013

Mugur Mitroi: Sa fii mediator inseamna sa mediezi!

La trei ani de revista si zece ani de mediere pot constata faptul ca singurul obstacol in calea desavarsiri profesionistilor in mediere il reprezinta chiar medierea.
O profesie liberala prin excelenta tinde sa devina o profesie inregimentata, subordonata, aservita altor profesii – dat fiind faptul ca am lipsit de prea multe ori la orele de mediere.
Accesul facil in aceasta profesie a nascut un corp profesional slab conturat, caracterizat de cautari in identificarea unei identitati proprii, apeland la subrogatul paleativ al adapostirii sub umbrela altuia. 
Astfel, am incercat sa transpunem in practica in mod original o profesie care, fara sa aiba canoane stricte la noi, a ajuns sa detina o intreaga strategie plina de formalism necesara exercitarii acesteia, mediatorul inlocuind notiunile de adaptabilitate si spontaneitate cu notiunile de reguli si standarde interne care, firesc, duc la o incetinire a implementarii profesiei, finalul fiind unul previzibil si anume desfiintarea profesiei prin absorbirea acesteia de alte profesii.
Sa incercam sa ne simplificam activitatea, sa incercam sa reducem noianul de reguli, sa incercam sa lasam locul gol astfel incat acesta sa fie umplut de initiativa profesionistilor, initiativa bazata pe experientele proprii obtinute prin exercitarea profesiei.
Sa incercam sa transmitem informatii coerente si pline de acuratete, fara sa apelam la comparatii.
Sa incercam sa desenam o imagine a mediatorului, cel care prin definitie faciliteaza comunicarea si gestioneaza conflicte, sa incercam sa devenim noi.
Sa incercam sa facem din mediere o trambulina si nu o bariera.
Cum putem realiza aceste lucruri?
Doar facandu-ne profesia, aplicand lucrurile elementare invatate de la cei care practica, ascultand si experimentand in propriul birou.
Sa fii mediator inseamna sa mediezi.
Mugur Mitroi, FMMM Romania, Presedinte UCMR (Sursa)