miercuri, 6 martie 2013

Noul Cod de procedură civilă va da peste cap activitatea multor instanţe


Tribunalul Bucureşti, care administrează un sfert din totalul dosarelor din ţară, are termene pentru dosare noi de drept civil şi în iunie 2014. Procedura de verificare prealabilă constituie o noutate şi presupune că ambele părţi din proces să fie înştiinţate înainte de fixarea primului termen de judecată. Astfel, după depunerea cererii de către reclamant este înştiinţat şi pârâtul. Acesta din urmă va redacta o întâmpinare care, prin intermediul judecătorului, va fi comunicată reclamantului. Abia după aceea se stabileşte primul termen de judecată.

Ambele părţi implicate în proces trebuie să fie foarte atente la amănunte, pentru că altfel riscă să tergiverseze şi mai mult procesul. De exemplu, lipsa unui document care să dovedească faptul că reclamantul a participat la şedinţele obligatorii de informare, constituie motiv de amânare.

Noile reglementări aduc un plus de cheltuieli pentru persoanele fizice şi firmele care se vor judeca în civil în România. În primul rând, se dă o mai mare importanţă procedurilor de mediere care, în anumite situaţii, devin chiar obligatorii. În al doilea rând, administratorii de firme nu se vor mai putea reprezenta singuri în instanţă. Conform noilor prevederi, ei sunt obligaţi să angajeze fie un avocat, fie un jurist pentru a pune concluzii. De altfel, în noile condiţii, unui nespecialist i-ar fi şi mult mai greu să se reprezinte singur. Nu în ultimul rând, potrivit noului Cod de procedură civilă, toate persoanele juridice care conţin în denumire sintagma „societate comercială“ vor trebui să o înlocuiască cu denumnirea simplă „societate“. Astfel, în termen de doi ani, câteva sute de mii de oameni vor fi nevoiţi să facă drumuri la Registrul Comerţului pentru a schimba denumirea firmei.