duminică, 29 mai 2011

Restituirea taxei de timbru


Potrivit Legii medierii (L. 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare), in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata, partile pot beneficia de restituirea taxei de timbru.
Astfel, in caz de partaj, in cazul unor neintelegeri privind succesiunea ori in alte litigii al caror obiect poate fi evaluat in bani, daca acestea solutioneaza litigiul prin mediere si incheie un acord de mediere, pot beneficia de restituirea taxei de timbru. 
Mai mult decat atat, daca partile ajung la un acord de mediere inainte de a plati taxa de timbru, instanta nu va mai solicita plata acestei taxe. Ca atare, instanta ia act de acordul de mediere, verifica acordul partilor si pronunta solutia in conformitate cu acordul de mediere, fara a mai solicita efectuarea platii taxei de timbru.
In orice moment al procesului se poate recurge la mediere iar taxa de timbru se va restitui, la cerere, indiferent de momentul in care partile ajung la un acord.
Mai mult, oricare dintre parti, oricand, poate solicita instantei o amanare a cauzei (poate chiar si o suspendare, cu acordul celeilalte parti) pentru a urma procedura de informare cu privire la mediere, eventual pentru a urma chiar procedura medierii. In plus, partea care doreste medierea poate lansa o invitatie, prin intermediul mediatorului, catre partea adversa, de a urma procedura medierii. In astfel de cazuri, tot mai des, instantele recomanda partilor sa mearga cel putin la o informare cu privire la mediere.
Ca atare, daca ati declansat un litigiu iar taxa de timbru este impovaratoare, prindeti curaj si adresati-va unui mediator. Informarea este gratuita! Nu ezitati. Mediatorul va sti sa va ghideze pentru a ajunge la un acord, chiar si in situatia in care aveti impresia ca partea adversa nu doreste sa ajunga la o intelegere. Astfel, veti economisi nu doar bani ci si timp iar stresul va fi cu mult mai redus si cu sanse mari de a reinnoda  relatia cu cel care va aflati in litigiu.