Potrivit Legii medierii (L. 192/2006), dupa ce partile au depus acordul de mediere la instanta, aceasta ia act de acordul partilor si pronunta deîndata hotararea judecatoreasca.
Astfel, daca partile depun inainte de termen acordul de mediere, instanta va lua act de acordul partilor in camera de consiliu.
Acordul de mediere poate fi depus chiar si la termenul stabilit de istanta, situatie in care se ia act de acordul partilor si se pronunta solutia, in conformitate cu acordul de mediere.
O astfel de situatie am avut si eu, la Judecatoria sectorului 4.
Partile aveau termen de infatisare in data de 2 martie. In data de 1 martie, s-a incheiat acordul de mediere cu privire la partaj (partaj bunuri comune) iar a doua zi, la termen, partile s-au prezentat cu acordul de mediere. Instanta a luat act de acordul partilor si a incuviintat acordul de mediere, pronuntand hotararea judecatoreasca. A doua zi a si aparut, in sinteza, solutia data, pe sit-ul instantei.
Solutie: „Admite cererea. Ia act de înţelegerea părţilor. Consfinţeşte acordul de mediere încheiat între părţi la data de 01.03.2011. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02.03.2011”
Avand in vedere ca este un caz de partaj, partile ar fi trebuit sa plateasca celebra taxa de timbru de 3% din valoarea bunurilor. In cazul de fata, clientii nu au mai platit aceasta taxa de timbru.