marți, 25 aprilie 2017

CEDO: România a încălcat drepturile omului. Avem 6 luni pentru REMEDIEREA condiţiilor din închisori - ''Rezmiveș și alții împotriva României'


Marți, 25 aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Rezmiveș și alții c. România.

CEDO a decis suspendarea tuturor cazurilor privind condiţiile din închisorile româneşti până când ţara noastră nu va veni cu un calendar pentru a remedia problemele. 

CEDO a criticat, în hotărârea pilot, condiţiile din închisorile româneşti, dar a făcut şi recomandări pentru reducerea aglomerării, oferind sugestia de a face modificări în Codul Penal:
-de a dezincriminaliza anumite infracţiuni -anumite ţări au luat decizia de a înlocui pedepsele pentru consum de droguri şi conducere în stare de ebrietate cu sancţiunile administrative, spune CEDO, 

- de a oferi pedepse cu închisoarea individualizate, ţinând cont de nevoi şi de proporţii, 

de a favoriza medierea şi încercarea de împăcare cu victimele, 

- de a prevede suficiente măsuri alternative detenţiei provizorii, de a prevedea pedepse cu suspendare

de a înlocui, pentru anumite infracţiuni, pedepsele cu închisoarea cu sancţiuni şi muncă în folosul comunităţii,despăgubirea victimei şi supravegherea electronică. 

- de a prevede suficiente tipuri de sancţiuni pentru a nu mai exista întoarcerea automată în închisoare când se încalcă unele condiţii ale eliberării. 

- de a creşte procentajul eliberărilor anticipate din închisoare, mai recomandă CEDO.

Guido Raimondi, preşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a declarat la începutul acestui an că numărul cazurilor împotriva României a crescut cu 108% în anul 2016, adăugând că este vorba de cazuri repetitive care reflectă dificultăţi de ordin sistemic sau structural şi cere găsirea unor soluţii la nivel naţional.
Curtea a acordat autorităţilor un termen de şase luni de la momentul rămânerii definitive a hotărârii pentru prezentarea, în cooperare cu Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, a unui plan de acţiune care să identifice măsurile suplimentare și calendarul adoptării acestora
În regulă generală, o hotărâre pronunţată de o cameră a Curţii devine definitivă în termen de trei luni de la momentul pronunţării".

Decizia (lb.franceza)