luni, 15 aprilie 2013

Deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru: "Proiectul legislativ privind eliminarea violului din Legea medierii a mai fãcut un pas spre adoptare"

Proiectul legislativ depus de deputatul bârlãdean, Tudor Ciuhodaru, ce prevede eliminarea conflictelor penale precum violul si violentele sexuale din Legea medierii a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ.

Deputatul bârlãdean, dr. Tudor Ciuhodaru, considerã cã prin eliminarea barierelor birocratice în solutionarea conflictelor penale toti vinovatii vor fi pedepsiti în orice context si în orice circumstantã. Astfel se va transmite un semnal de tolerantã zero fatã de aceste fapte ceea ce va duce la reducerea numericã a acestor cazuri. 

“Proiectul legislativ privind eliminarea violului din Legea medierii a mai fãcut un pas spre adoptare. În România au loc anual peste 2500 de violuri. Conform statisticilor Politiei Române, un viol are loc la fiecare patru ore iar violenta asupra copiilor îmbracã multe forme de agresiune sexualã. Includerea violului în Legea medierii dã un semnal de permisivitate față de o faptã penalã gravã si creeazã violatorului conditiile legale pentru a scãpa de pedeapsã. Legea valideazã ideea conform cãreia violul poate fi cumpãrat si cã suferinta victimelor poate fi tranzactionatã. Consider cã includerea conflictelor în materie penalã în Legea medierii are multiple efecte negative. Pe de o parte, victimele sunt descurajate sã meargã în instantã prin introducerea unei noi bariere birocratice ce deschide calea presiunilor sociale si economice precum si cele de ordin psihologic datoratã rememorãrii experientelor traumatizante, iar pe de altã parte vinovatii au o sansã în plus pentru pentru a scãpa de pedeapsã. În acest mod, conflictele penale sunt transformate în infractiuni minore si va creste riscul sãvârsirii altor infractiuni similare prin recidivã. Adoptarea acestui act normativ va duce la pedepsirea asprã a celor vinovati si are si un rol de preventie prin descurajarea unor astfel de fapte.” Sursa