BNR evaluează propunerile referitoare la aplicarea unui mecanism independent care să încerce să soluţioneze eventualele litigii dintre consumatorii de servicii financiare şi instituţiile financiare înainte de a apela la instanţă, respectiv mediere, arbitraj sau o instituţie independentă, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator al băncii centrale.
România mai are trei luni până expiră termenul legal pentru transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene privind soluţionarea alternativă a litigiilor în afara instanţei, însă deocamdată nu există un proiect viabil.
Banca centrală propune formarea unui grup de lucru format din reprezentanţii industriilor, ai instituţiilor de protecţie a consumatorilor şi a organizaţiilor neguvernamentale de profil pentru a decide forma în care se vor organiza instituţiile de soluţionare alternativă a potenţialelor litigii în relaţia cu consumatorii, potrivit lui Olteanu.
„Trebuie să alegem. O instituţie cu competenţe pe toate domeniile relaţiilor dintre comercianţi şi consumatori sau constatăm şi în această situaţie existenţa unei specificităţi a industriei financiare şi a serviciilor financiare şi necesitatea separării domeniului pieţelor financiare, care este mai larg decât al serviciilor bancare?
Separăm pieţele financiare de zona economiei reale? Acestea sunt întrebări la care trebuie, probabil în această primăvară, să dăm un răspuns şi vom face propuneri de legiferare. Vom aştepta apoi din partea Parlamentului să ne creeze cadrul instituţional în care să putem funcţiona“, a afirmat Olteanu la colocviul cu tema „Soluţionarea alternativă a diferendelor în domeniul bancar“.
Aprecierea puternică a francului elveţian de la începutul anului a creat tensiuni dintre clienţii cu credite în franci şi bancheri. Băncile au prezentat deocamdată doar soluţii temporare pentru a contracara aprecierea francului elveţian, cum ar fi reducerea dobânzilor sau îngheţarea cursului la un nivel anterior pentru o perioadă de trei luni.
Băncile au insistat de mai multe ori că soluţia pentru clienţii cu credite în franci este negocierea individuală, în condiţiile în care fiecare contract este diferit.
În ultimii ani s-au înmulţit procesele în instanţă privind contractele de creditare.